Directorul general al Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, a afirmat ieri ca economia mondiala va creste anul acesta si anul viitor cu circa cinci la suta, o previziune considerata foarte buna de seful FMI, care a avertizat insa ca au crescut riscurile.

Intr-un discurs tinut la Institutul Brookings, un centru de studii independente, si intr-o intalnire cu un grup de ziaristi, Rato a transmis un dublu mesaj. Acesta vizat, pe de o parte, ca economia mondiala are un viitor stralucitor. incetinirea ritmului de crestere din SUA a fost compensata de recuperarea inregistrata in Europa si Japonia, precum si de ritmul ridicat de activitate din China si India, pe care Rato le-a calificat drept motoarele cresterii. Directorul FMI a situat astfel estimarile de crestere pentru acest an la circa cinci la suta si a semnalat ca in 2007 diferenta nu va fi foarte mare.

Aceste calcule sunt asemanatoare celor avansate de FMI in aprilie, cand Fondul a estimat o crestere de 4,9% a Produsului Intern Brut mondial pentru acest an si de 4,7 la suta pentru 2007. "Vedem o crestere puternica, foarte extinsa, dar cu o majorare a gradului de risc", a declarat Rato potrivit Rompres.

Amenintarile reprezinta cealalta fata a monedei. "Exista mai multi nori la orizont ca in urma cu un an: riscurile inflationiste reprezinta un motiv de ingrijorare, a spus Rato. "Preturile ridicate ale petrolului ar putea influenta negativ inflatia si cresterea si acest lucru s-a simtit la Runda de la Doha, a Organizatiei Mondiale a Comertului, a mai spus Rodrigo Rato.

Acesta a subliniat ca cresterea "presiunii in favoarea protectionismului" reprezinta o noutate neplacuta"."Toate tarile vor trebui sa reziste in fata acestor presiuni, dar cu siguranta Europa, SUA si Japonia, marile economii, vor trebui sa lase sa se inteleaga clar ceea ce le intereseaza si sa creada in miscarea libera a bunurilor si capitalurilor", a explicat directorul FMI.

In plus, Rato a semnalat dezechilibrele mondiale in ceea ce priveste contul curent - manifestate de deficitul extern al SUA si de excedentele din Asia si tarile exportatoare de petrol - ca reprezentand un alt risc ce a crescut in ultimul an. "O combinare a acestor riscuri poate aduce prejudicii economiei mondiale", a avertizat Rato in incheierea discursului sau.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Romania ocupa locul 64 (din 132) in lume, dupa competitivitatea muncii
Setari Cookie-uri