Un consortiu format din grupul rus ESN si firmele italiene ENI si Enel doreste sa achizitioneze Arktikgaz, divizie de extractie a gazului natural in grupul petrolier Iukos a declarat marti pentru AFP un responsabil de la ESN.

Sub protectia anonimatului, responsabilul a precizat ca acest consortiu ruso-italian ESN/ENI/Enel - controlat in proportie de 51% de ESN, 30% de ENI si 19% de Enel - intentioneaza sa extraga gaz natural in Rusia, pe care sa-l livreze centralelor electrice pentru productia de energie electrica care sa fie vanduta consumatorilor rusi.

Arktikgaz este o filiala a grupului petrolier Iukos specializata in productia de petrol si gaz, evaluata de analisti la 1,1 miliarde dolari. Situata in zona arctica a Rusiei, Arktikgaz este ravnita si de grupul gazier rus Gazprom precum si de grupul petrolier ruso-britanic TNK-BP.

Potrivit unor informatii citate de Rompres, grupul de stat Gazprom, cel mai mare producator de gaz natural din lume, este decis sa se lupte pentru Arktikgaz si sa contracareze proiectul unei aliante ESN/ENI/Enel. in plus, publicatia mentionata sustine ca ENI, cea mai mare companie petroliera italiana, este interesata si de dezvoltarea unui parteneriat cu Gazprom, in schimbul deschiderii pietei italiene de energie urmand sa obtina acces la zacamintele rusesti de petrol si gaz natural.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri