Reprezentantii industriei orezului si autoritatile ar trebui sa ia mai multe masuri pentru a opri comercializarea orezului modificat genetic in UE au declarat reprezentantii Comisiei Europene, relateaza NewsIn
"Prezenta urmelor de ingrediente modificate genetic in mancare este ilegala in Uniunea Europeana si este responsabilitatea autoritatilor specializate sa se asigure ca nu se scoate pe piata mancare ce nu corespunde legilor UE", a declarat purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, Barbara Helfferich.

Declaratiile au venit in replica la un raport publicat tot marti de catre grupul ecologist Greenpeace International si Prietenii Pamantului din Europa, in care se preciza ca exista dovezi ca s-a gasit orez modificat genetic in Marea Britanie, Franta si in Germania.

"Autoritatile nu depun suficiente eforturi", a mai declarat Helfferich, care a adaugat ca executivul UE s-a adresat la sfarsitul saptamanii trecute autoritatilor din industria alimentara a statelor membre si le-a scris ca CE se asteapta ca orice produs cu un continut ilegal sa fie scos de pe piata. Barbara Helfferich a mai spus ca CE le va scrie autoritatilor chineze pentru a obtine mai multe informatii despre acest caz.

Orezul modificat genetic din China dauneaza sanatatii

Consumatorii europeni risca sa consume orez modificat genetic neautorizat pentru comercializare cultivat in China si descoperit in Marea Britanie, Franta si Germania, a declarat organizatia ecologista Greenpeace.

Orezul chinezesc, modificat pentru a rezista la daunatori, a fost descoperit in mostre testate in Franta, Germania si Marea Britanie, a precizat Greenpeace, citand rezultatele a doua teste de laborator. "Consumatori nevinovati ar putea fi victime ale ingineriei genetice", a declarat un militant al Greenpeace International, Jeremy Tager. "Orezul chinezesc contine o proteina care ar putea cauza oamenilor reactii alergice", a adaugat acesta. Initial, orezul de acest tip trebuia sa fie utilizat doar pentru testare, nu si pentru comercializare de teama ca ar putea fi daunator pentru oameni.

Descoperirea orezului experimental vine la cateva saptamani dupa ce Uniunea Europeana a inasprit reglementarile privind exportul orezului cu bob lung din Statele Unite pentru a evita prezenta unui tip de orez modificat genetic descoperit in mostre destinate comercializarii. UE nu permite inca vanzarea importul sau comercializarea orezului modificat genetic pe teritoriul celor 25 de tari membre.

Consumatorii europeni sunt inca reticenti sa consume alimente modificate genetic, dar industria din acest domeniu insista ca produsele nu prezinta niciun risc si ca nu exista nicio diferenta intre acestea si produsele nemodificate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri