Seulul a anuntat oprirea difuzoarelor la pranz (6.00, ora Romaniei), dupa ce Coreea de Nord si-a expimat "regretul" fata de exploziile care au mutilat luna aceasta doi militari sud-coreeni care se aflau intr-o misiune de patrulare in zona demilitarizata (DMZ), o zona puternic militarizata care desparte cele doua tari surori si inamice, scrie Mediafax.

Coreea de Nord a fost, de asemenea, de acord sa anuleze starea de "cvasi-razboi" in care si-a plasat trupele in urma unui incident armat, anunta luni consilierul sud-coreean in domeniul securitatii Kim Kwan-jin, la Seul, in timp ce negocierile inca nu se incheiasera.

Aceste tensiuni au izbucnit la inceputul acestei luni, dupa ce doi militari sud-coreeni au fost raniti de mine de teren amplasate la linia de demarcatie. Nordul dezminte ca a amplasat aceste mine. Cateva zile mai tarziu, Seulul a inceput sa transmita mesaje de propaganda, la interval de trei ore, la 11 difuzoare, inslusiv muzica pop si buletine de stiri din Sud, reluand o practica pe care ambele parti o abandonasera in 2004.

Citeste si:

Criza a escaladat joi, cand Nordul a tras patru obuze in Sud, potrivit Seulului, care a raspuns cu 29 de focuri de baraj de artilerie. Phenianul a declarat o "cvasi-stare de razboi" in zone din prima linie si a dat ultimatum Seulului sa opreasca difuzoarele. Negocierile, care au inceput sambata, s-au incheiat luni cu un acord, care intoarce cele doua tari din pragul unui razboi. Cele doua Corei se afla - teoretic - in continuare in razboi, deoarece Razboiul Coreei (1950-1953) s-a incheiat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace.

In 2004, cele doua tari au ajuns la un acord privind demontarea difuzoarelor instalate la frontiera. Ele erau folosite in cadrul unui adevarat "razboi" psihologic, potrivit ziarului sud-coreean Korea Times. La aceste difuzoare erau difuzate buletine de stiri, pentru ca militarii si locuitorii din apropierea DMZ, in aceasta tara izolata si inchisa, sa afle ceea ce se intampla in lume.

Sursa foto: North Coreea/Shutterstock