Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR) a indemnat Europa sa se uneasca pentru a face fata crizei imigrantilor, in urma haosului din weekend in Grecia, Macedonia si Serbia, relateaza DPA in pagina electronica, conform Mediafax.

O capacitate mai mare este necesara in vederea asigurarii securitatii imigrantilor, in calatoria lor catre alte partie ale Europei, potrivit unui comunicat de presa emis in noaptea de duminica spre luni de Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati.

Aproximativ 7.000 de imigranti au sosit in noaptea de sambata spre duminica in Serbia, dupa ce UNHCR planuieste sa construiasca mai multe centre de primire pentru refugiati in zona de frontiera, se anunta in comunicat. Agentia a criticat Atena pentru faptul ca a esuat sa-i inregistreze pe imigranti inainte ca acestia sa intre in Macedonia.

Si alte state membre ale Uniunii Europene (UE) sa ofere ajutor, indeamna Vincent Cochotel, directorul Biroului UNHCR Europa, care subliniaza ca problema "nu va disparea curand si va afecta intreaga Europa".

UE a oferit luna trecuta Macedoniei un ajutor umanitar in valoare de 90.000 de euro, pentru a acoperi nevoile de baza ale imigrantilor care sosesc in tara.

Bruxellesul a anuntat ca "monitorizeaza foarte indeaproape" situatia din Macedonia si se afla in contact strans cu UNHCR, a declarat Catherine Ray, o purtatoare de cuvant a diplomatiei europene.

UE urmeaza sa ofere Greciei aproape 260 de milioane de euro din Fondul European pentru Azil, Migrare si Integrare pana in 2020, dar si alte 166 de milioane de euro din Fondul pentru managementul frontierei.
Eforturi sunt in curs in vederea crearii unui asa-numit punct fierbinte in Grecia, menit sa ajute autoritatile elene sa inregistreze si amprenteze solicitanti de azil si sa le proceseze cererile mai rapid. Acelasi sistem a fost deja implementat in Italia.

"Este necesar sa constientizam ca aruncatul vinei pe altii nu aduce niciun rezultat pozitiv niciunuia dintre noi", a avertizat luni sefa diplomatiei eurpene Federica Mogherini la Tallinn.

"Ideea nu este sa spunem cine isi face temele acasa sau nu - ideea este cum sa infruntam impreuna provocarea si cum sa gestionam impreuna problema", a subliniat ea.

Statele UE nu si-au respectat angajamentele de a primi aproximativ 60.000 de solicitanti de azil, din cauza unor dezacorduri cu privire la cine sa primeasca si cati imigranti sa primeasca.

Mogherini a insistat de asemenea asupra nevoii abordarii cauzelor migratiei, si anume conflictul din Siria, tulburarile din Afganistan si din unele regiuni ale Africii, dar si esecul crearii unui Guvern de unitate nationaa in Libia.

Sursa foto: imigranti, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri