Ministrii de Interne din Uniunea Europeana au fost convocati la o reuniune de urgenta la 14 septembrie, pentru a ameliora raspunsul blocului comunitar la criza imigratiei, a anuntat duminica seara presedintia semestriala a UE, citata de DPA in pagina online.

Europa se confrunta cu cel mai mare flux de imigranti dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Multi dintre ei fug din tari devastate de razboi, precum Siria si Afganistan, riscandu-si vietile in calatorii periculoase pentru a ajunge in state occidentale. "Situatia fenomenului migratiei in afara si in interiorul Uniunii Europene a luat proportii fara precedent", a precizat presedintia luxemburgheza a UE intr-un comunicat, scrie Mediafax.

Discutiile se vor concentra pe procedurile de repatriere a imigrantilor in cazul respingerii solicitarilor de azil, pe cooperarea cu tari terte si pe masuri de prevenire a traficului de imigranti, se arata in comunicat. Anterior, ministrii de Interne din Germania, Franta si Marea Britanie au cerut, intr-un comunicat comun, o reuniune de urgenta privind criza refugiatilor in urmatoarele doua saptamani.

"Suntem de acord ca nu mai avem timp de pierdut. Situatia curenta cere actiune imediata si solidaritate in Europa", a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere. "Situatia curenta necesita actiune imediata si solidaritate in cadrul Europei", a adaugat el.

Thomas de Maiziere, Bernard Cazeneuve si Theresa May au solicitat de asemenea intocmirea unei liste la nivelul UE cu "tari de origine sigure", care sa diferentieze persoanele amenintate de razboi si persecutii de cele care emigreaza din motive economice, din tari stabile din punct de vedere politic. In plus, reprezentantii celor mai mari state membre UE au cerut infiintarea unor centre in Grecia si Italia, unde autoritatile sa ia amprentele imigrantilor si sa ii inregistreze. Punctele de control ar trebui infiintate pana la sfarsitul anului, au precizat ministrii.

Reuniune a ministrilor de...
Citeste si: Securizarea spatiului Schengen discutata de catre ministri din UE

Sursa foto: Vito Manzari, Immigranti Lampedusa/Flickr.com

Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Austria vrea excluderea Greciei din Schengen