CE estimeaza o crestere economica de 2,5% a zonei euro

Comisia Europeana a modificat in sens pozitiv estimarile de crestere economica pentru cele 12 tari ale zonei euro pana la nivelul de 2,5% pentru anul 2006, conform previziunilor economice intermediare publicate miercuri la Bruxelles, comparativ cu nivelul de 2,1% estimat in mai.

Acest nivel reprezinta "cea mai ridicata crestere inregistrata din anul 2000", a subliniat comisarul pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, intr-un comunicat citat de NewsIn. Acesta a mai accentuat nevoia de a profita de acest nivel pentru a "accelera reformele structurale si consolidarea bugetara" in statele membre ale Uniunii Europene.

Comisia a modificat in sens pozitiv estimarile pentru cota inflatiei pana la nivelul de 2,3%, comparativ cu nivelul precedent de 2,2%, motivand cresterea preturilor la energie. Pentru cele 25 de state ale UE, comisia anticipeaza o crestere economica de 2,7% (comparativ cu nivelul precedent de 2,3%) si o inflatie de 2,3% ( nivelul precedent fiind de 2,1%). in 2005, zona euro a inregistrat o crestere economica de 1,4% iar zona UE a inregistrat un nivel de 1,6%.

Comisia Europeana si-a modificat in egala masura in sens pozitiv estimarile de crestere economica si a inflatiei si pentru cele mai puternice trei economii ale zonei euro. Pentru Germania, se preconizeaza o crestere economica de 2,2% (fata de nivelul precedent de 1,7%) si o inflatie de 2,0% (in trecut 1,7%).

Franta ar trebui sa inregistreze o crestere economica de 2,3% (valoarea precedenta fiind de 1,9%) si o inflatie de 2,0% ( 1,9% valoarea precedenta). in cazul Italiei, aceste cifre sunt de 1,7% pentru cresterea economica ( 1,4% valoare precedenta) si o inflatie de 2,3% (2,2% valoare predecenta).

Pentru redactarea acestor noi estimari, Comisia a tinut cont de nivelul pozitiv al cresterii economice inregistrat in zona euro pe primele trimestre ( de 0,8%, respectiv 0,9%).

Grupul OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) a prezentat propriile date revizuite, privind estimarile de crestere economica pentru zona euro, nivelul fiind de 2,7% in timp ce Banca Centrala Europeana a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute estimarile proprii privind cresterea economica in zona euro, plafonul prevazut fiind de 2,5%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri