Numai in luna august Guvernul a cheltuit aproximativ 600 de miliarde de yuani (94,4 miliarde dolari), iar suma totala este echivalenta cu 9,2% din valoarea de piata a actiunilor tranzactionare, potrivit analistilor Goldman Sachs, scrie Mediafax.

Analistii considera pe de alta parte ca temerile legate de ceea ce se va intampla dupa ce Guvernul va incepe sa renunte la activele acumulate pentru sustinerea bursei sunt exagerate, ei referindu-se la experientele anterioare, de la bursele din Hong Kong si Statele Unite.

Shanghai Composite Index a scazut cu 41% de la un nivel record atins in luna iunie, capitalizarea pietei bursiere chineze scazand cu 5.000 de miliarde de dolari ca efect al retragerii investitorilor ingrijorati de incetinirea cresterii economice. Pentru a opri declinul, autoritatile de la Beijing au alocat agentiei de stat care acorda credite pentru investitii in piata de capital 400 de miliarde de dolari pentru achizitia de actiuni.

De asemenea, Guvernul a interzis actionarilor mari sa vanda actiuni si a ordonat companiilor de stat sa cumpere titluri. Volatilitatea pietei de capital chineze si decizia neasteptata a autoritatilor de a devaloriza yuanul au agitat bursele la nivel global. Shanghai Composite Index a inregistrat luni cea mai mare scadere din ultimele doua saptamani, pe fondul speculatiilor ca Guvernul chinez a oprit interventiile pe burse.

Sursa foto: Shutterstock