Topul intreprinderilor fruntase din Europa Centrala si de Est pe anul 2005 confirma faptul ca economia statelor din aceasta parte a Europei este intr-o situatie buna, efect al dezvoltarii economice rapide a tarilor din regiune.
Veniturile totale a 160 dintre cele mai mari firme din regiune s-au ridicat anul trecut la aproape 600 de miliarde de dolari, in crestere cu 23% fata de 2004. Aportul principal la totalul vanzarilor l-au avut societatile din Rusia (50%), Polonia (18%) si Ungaria (9%), informeaza Rompres.

Pozitiile fruntase din top sunt ocupate in mod traditional de societatile de combustibil, in principal cele rusesti. La fel ca in urma cu un an, lista este deschisa de Lukoil, cu venituri care depasesc 55 de miliarde de dolari. Pentru a crea un concern cu venituri asemanatoare celor rusesti din societati din afara Rusiei trebuie unite toate concernele mari de combustibil din cele10 tari ale regiunii.

”in urmatorii cinci ani, nimeni nu va castiga in fata monopolului energetic rusesc, spune Vasyl Iurscin de la Centrul "Razumkov" din Kiev. Rezultatele firmelor rusesti cresc din cauza scumpirii materiilor prime, observa Anton Moisieiev, vicepresedintele Centrului de Politica Economica Ruso-European de la Moscova.

Vanzarile au crescut cel mai lent in bransele alimentara si energetica. Veniturile medii au crescut aici cu aproximativ 8%. Rezultatele firmelor exprimate in dolari au fost influentate de cursul monedei nationale. Valoarea ei a crescut in toate tarile, fapt care a imbunatatit realizarile. Acest lucru a influentat cel mai mult societatile poloneze si romanesti. Monedele ambelor tari au devenit in medie cu peste 10% mai puternice in raport cu dolarul.

O pozitie din ce in ce mai stabila pe lista "Rzeczpospolitei" o cuceresc intreprinderile din tarile care au intrat recent in Uniunea Europeana. Nu exista indoieli, prezenta in UE ne-a intarit economia”, spune directorul financiar al potentatului energetic CEZ, Petr Voboril. Societatea este liderul firmelor cehesti din topul ziarului polonez. in legatura cu largirea UE, Gheorghi Stoeff de la Industry Watch Group din Bulgaria este mai precaut: Intrarea Bulgariei in UE poate atrage investitii straine mari si imbunatati climatul afacerilor. insa, ca sa se intample asa, e nevoie de vointa politica si ea acum lipseste”.

O importanta mai mare incep sa capete si intreprinderi din tari care au sansa sa devina membre UE, adica din Bulgaria, Romania si Ucraina. in editia de anul trecut a topului au fost prezente 23 de firme din aceste state. Acum sunt 26.

Este de asteptat ca rezultatele firmelor din Europa Centrala si de Est sa fie bune atat in acest an, cat si in urmatorii. O dovada sunt prognozele pe tema dezvoltarii economice. Analistii asigura ca tarile baltice, Rusia, Cehia si Slovacia isi vor mentine cel putin ritmul, care acum depaseste 5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri