O batalie parlamentara fara precedent a inceput, joi, in Franta, referitor la proiectul de lege pentru privatizarea Gaz de France, pentru a permite fuziunea acesteia cu grupul de energie Suez, plan pe care stanga franceza s-a hotarat sa-l combata activ si care divizeaza si dreapta.
Inaintea deschiderii dezbaterilor, joi dupa-amiaza, au fost depuse aproape 138 de mii de amendamente, record absolut, de la inceputul celei de-a cincea republici, in anul 1958. Acesta dezbatere este primul test politic al reinceperii activitatii parlamentare.

Aproape toate aceste amendamente au fost depuse de opozitia comunista si socialista, care doreste sa puncteze puternic, cu opt luni inaintea alegerilor prezidentiale, asupra unui subiect de maxim interes pentru opinia publica, din cauza cresterii mari a pretului energiei. Socialistii denunta un "scandal democratic", Nicolas Sarkozy promisese, in anul 2004, cand detinea functia de ministru al economiei, sa nu privatizeze GDF, informeaza NewsIn.

Comunistii vehiculeaza un text simbolic referitor la "deriva liberala". Argumentul principal al stangii franceze consta in reticentele Comisiei Europene referitoare la crearea grupului GDF-Suez, care ar putea crea probleme de concurenta pe pietele franceza si belgiana.

Oficialii de la Bruxelles au transmis, in luna august, companiilor GDF si Suez o scrisoare continand temerile CE referitoare la aceasta fuziune. Companiile Suez si GDF trebuie sa prezinte amendamente, care vor fi analizate ulterior de Comisia Europeana. Aceasta urmeaza sa ia o decizie referitoare la fuziune pana la data de 25 octombrie. Presedintii consiliilor de administratie ai celor doua grupuri Jean-Franois Cirelli (GDF) si Grard Mestrallet (Suez) au avut o intalnire, luni, cu comisarul european pentru probleme de concurenta, Nellie Kroes.

Aceasta fuziune, anuntata in luna februarie si aparata de premierul francez Dominique de Villepin, ca modalitate de a contracara o eventuala oferta publica a grupului italian Enel pentru Suez, intentioneaza sa creeze cel mai mare grup european din domeniul gazelor naturale si al cincilea producator de energie electrica de pe continent. Noua entitate urmeaza sa aiba valoarea la bursa de 70 de miliarde de euro.

Proiectul francez de lege, care organizeaza, printre altele, deschiderea completa a pietelor europene de gaze naturale si energie electrica pentru concurenta, la data de 1 iulie 2007, prevede sa lase statului francez un pachet de actiuni de 34% (minoritate de blocaj) la GDF, spre deosebire de 80% cat detine in prezent, pentru a permite grupului f rancez GDF, cotat la bursa din anul 2005, sa fuzioneze cu Suez, companie care a fost privatizata in anul 1987. Compania Suez a anuntat, joi, un profit trimestrial record, in crestere cu 39,5%, de 2,2 miliarde de euro.

Esichierul politic francez este foarte divizat cu p rivire la acest proiect de lege, in afara opozitiei acerbe a stangii, existand divergente de opinii si in dreapta franceza. Vocile recalcitrante sustin ca se tem de lipsa de popularitate a unei astfel de fuziuni, in plina crestere a preturilor energiei electrice. Printre deputati exista temeri ca acest proiect de lege va fi adoptat prin forta, pe baza articolului 49.3 care prevede adoptarea legii in lipsa votului, dupa luarea unui angajament de responsabilitate.

Premierul francez este reticent la aceasta metoda, dar, daca opozitia de stanga nu renunta pana la dezbaterea programata pentru 22 septembrie la reactia ei exagerata (numarul imens de amendamente depuse necesita rabdare si prezenta la dezbateri), guvernul ar putea aplica totusi aceasta procedura, pentru a adopta proiectul de lege. Pentru seful partidului socialist, avalansa de amendamente reprezinta "singurul mijloc de a atrage atentia opiniei publice".

O alta prezenta majora mobilizata in aceasta disputa sunt sindicatele. in riposta la acest proiect de lege, acestea au lansat, joi, un program prin care cei 70 de mii de salariati ai companiei GDF sunt consultati cu privire la fuziunea cu Suez.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri