Uniunea Europeana ar putea pierde pana la 3,5 de milioane de locuri de munca daca va elimina barierele comerciale in relatiile cu China, masura asteptata de autoritatile de la Beijing sa aiba loc pana la sfarsitul lui 2016, potrivit unui studiu realizat de un grup de 25 de federatii industriale.

Raportul, prezentat in aceasta saptamana unor oficiali si parlamentari ai Uniunii Europene, estimeaza ca importurile de bunuri ale UE ar creste cu 25%-50% in urmatorii trei ani, in eventualitatea eliminarii restrictiilor, relateaza Reuters, potrivit Mediafax.

"Ar fi o majorare de 5%-10% pe an peste tendinta actuala de crestere si pot afirma ca studiul este conservator. China poate sa exporte mult mai mult, avand in vedere excesul de capacitate", a declarat Robert Scott, directorul Economic Policy Institute, co-autor al studiului. Uniunea Europeana, alaturi de alti membri ai Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), trebuie sa decida daca sa acorde Chinei statul de economie de piata, la sfarsitul anului 2016.

Statutul de economie de piata este important intrucat reduce capacitatea UE de a impune tarife anti-dumping importurilor din China. Oponentii acordarii acestui statut Chinei, cum este Aegis Europe, care grupeaza 25 de federatii industriale europene, de la otel la ceramica, sustin ca preturile din China nu sunt rezultatul unor forte normale ale pietei ci sunt mentinute in mod artificial la un nivel scazut.

Scott considera ca reducerea tarifelor aplicate importurilor si a riscului de impunere a unor masuri anti-dumping ar determina companiile chineze sa reduca preturile bunurilor exportate cu aproape 30%. In consecinta, scaderea productiei in UE ar reduce PIB-ul Uniunii cu 1-2 puncte procentuale, provocand pierderea a 1,7-3,5 milioane de locuri de munca.

Cele mai afectate sectoare ar fi cele producatoare de componente auto, hartie si produse din hartie, otel, ceramica, sticla, aluminiu si biciclete, unde lucreaza in total 2,7 milioane de oameni, in UE. "Aceste locuri de muncia nu vor fi pierdute peste noapte. Unele sectoare sunt mai vulnerabile, cum sunt cel al otelului si al bicicletelor", a spus Scott, adaugand ca pentru fiecare loc de munca direct care ar fi desfiintat ar fi pierdute alte doua.

Chiar daca Europa va decide sa acorde statutul de economie de piata Chinei, acest fapt nu va schimba faptul ca acest stat nu este o astfel de economie, a aratat Scott.

Sursa foto: Somer/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri