Ministrii de finante reuniti la Helsinki au discutat, vineri, masuri de reducere a deficitelor bugetare in unele tari europene, precum Germania, Italia si Grecia, pentru a fi respectate criteriile economice impuse de spatiul comunitar monetar.
Germania a depasit plafonul UE al deficitului bugetar de 3% din PIB, in fiecare an, incepand din anul 2002, iar ministrii UE i-au acordat acestei tari timp sa reduca acest deficit, pana la anul viitor. Totusi, oficialii de la Berlin declara ca rezultatele pozitive inregistrate anul acesta permit reducerea deficitului la 2,8%, informeaza NewsIn.

In anul 2007, urmeaza sa aiba loc o alta serie de reduceri ale cheltuielilor bugetare, iar ministrii impartasesc parerea ca Berlinul va respecta termenul impus de UE. "Sunt convins ca, incepand din anul 2007, deficitul excesiv va fi corectat si mentinut in limitele dorite", a declarat comisarul european al afacerilor economice si financiare, Joaquin Almunia.

In timp ce Germania a prezentat exemplul sau de corectitudine fiscala, a treia cea mai mare economie din zona euro, Italia este mai putin ortodoxa, reducand economiile planificate pentru anul viitor, la 30 de miliarde de euro, de la 35 de miliarde stabilite initial.Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Juncker, a reamintit Romei ca a promis ministrilor de finante din zona UE reducerea deficitului cu 1,6%.

"Consolidarea structurala este o necesitate absoluta pentru noi", a declarat Juncker. Acesta a continuat, precizand ca ministrul italian al economiei, Tommaso Padoa-Schioppa a promis colegilor sai din zona euro ca Italia va respecta acest angajament de a avea in anul 2007 un deficit de 3% din PIB.
Grecia, un alt stat care a incalcat conditiile bugetare ale UE, a anuntat ca va respecta aceste conditii, anul acesta, evitand potentialele sanctiuni care pot fi aplicate unei tari care a incalcat repetat aceste reguli. "In conformitate cu mesajele transmise recent de ministrul grec al finantelor, este foarte posibil ca reducerea deficitului excesiv sa aiba loc mai devreme decat fusese estimat", a spus Almunia.

"Vom fi foarte atenti cu elementele care caracterizeaza bugetul pentru 2007, nu numai la cifrele anului 2006", a declarat Almunia inaintea discursului economic anual, al premierului grec, Costas Karamanlis, care va avea loc sambata. Asteptarile de la acest discurs indica faptul ca premierul grec va merge pe linia subtire dintre respectarea politicilor economice si accente populiste. Economistii sunt ingrijorati ca alegerile municipale din luna octombrie ar putea sa forteze mana lui Karamanlis pentru relaxarea politicii fiscale, expunand Grecia la riscul sanctiunilor din partea UE.

Ministrii de finante europeni se reunesc, vineri si sambata, la Helsinki, in cadrul informal al Consiliului Ecofin, pentru a discuta aspecte financiare si economice ale politicii energetice, cum ar fi impactul evolutiei pretului petrolului si investitiile in acest sector.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri