Avioanele ruse de vanatoare s-au angajat miercuri din punct de vedere militar in Siria - pentru prima data in afara fostei Uniuni Sovietice, de la ocuparea Afganistanului in 1979. Americanii i-au acuzat insa pe rusi ca au bombardat doar factiuni rebele care lupta impotriva regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, sub acoperirea unui pretins asalt asupra gruparii Statul Islamic.

Decizia Rusiei de a incepe lovituri aeriene in Siria, aparent impotriva rebelilor neafiliati cu Statul Islamic, ar putea duce la o multime de consecinte neintentionate, apreciaza expertul in geopolitica, Ian Bremmer, presedintele Eurasia Group, citat de Business Insider. "Rusii au impus in mod unilateral o solutie militara pentru a se asigura ca Bashar al-Assad ramane la putere. Este o victorie clara pentru Vladimir Putin si va schimba atentia de la Ucraina" a spus Ian Bremmer.

In opinia sa, rusii au creat, de asemenea, conditii pentru un conflict extins in Siria. "Un Bashar al-Assad mai puternic la sol fara ajutor militar rusesc sau international va genera noi recrutari pentru Statul Islamic. Si in timp ce Statele Unite si Rusia se vor angaja in discutii militare directe pentru a evita orice conflict, sansele unor accidente au sporit exponential. Statele Unite si aliatii sai vor ignora apelurile ruse, pentru a evita spatiul aerian sirian in acelasi mod in care rusii au ignorat Statele Unite in ceea ce il priveste pe Bashar al-Assad", considera seful Eurasia Group.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Statul Islamic. Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti. La acestia se adauga cel putin 36 de persoane, care au murit in urma raidurilor aeriene efectuate miercuri de aviatia militara rusa in Siria, dupa cum arata Coalitia Nationala Siriana, o grupare a opozitiei. Informatia nu a putut fi insa confirmata din surse independente.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului rus al Apararii, aviatia militara a atacat pozitii teroriste din zona orasului Homs, in sud-vestul Siriei. Potrivit unui oficial sirian, insa, periferia orasului este ocupata de membri ai Armatei Siriene Libere (ASL), aflata in opozitie cu Bashar al-Assad.

Sursa foto: Institute for the Study of War

Bombardamentele au fost initiate imediat dupa ce Consiliul Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus, a aprobat in unanimitate cererea presedintelui Vladimir Putin de a folosi Fortele Aeriene in Siria. Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, a cerut Rusiei asistenta militara in confruntarile cu reteaua terorista Statul Islamic.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a criticat marti pe omologii sai din SUA si Franta, Barack Obama si Francois Hollande, care fac apel in mod frecvent la inlaturarea liderului sirian Bashar al-Assad. Barack Obama a cerut luni, de la tribuna ONU, inlaturarea regimului din Siria, insa Vladimir Putin a respins ideea, pledand pentru stabilitate in Orientul Mijlociu si in nordul Africii.

"Rusii sunt interesati in principiu sa-i ofere suport lui Bashar al-Assad, nu doresc sa aiba pierderi semnificative, pentru ca ar fi extrem de nepopulare acasa. Si Vladimir Putin insusi a fost foarte clar ca numai trupele terestre vor invinge Statul Islamic. Bashar al-Assad a pierdut, totusi, in ultima vreme un teritoriu semnificativ. Nu se va mai intampla", a declarat Ian Bremmer. In opinia sa, conflictul din Siria va duce in cele din urma la o confruntare in Statele Unite is Rusia.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri