Un tanar inarmat a deschis focul, joi, intr-o clasa dintr-un colegiu comunitar rural, in Oregon, omorand cel putin noua persoane si ranind alte sapte, a anuntat FBI, dupa care a fost ucis intr-un schimb de focuri cu politia, relateaza AP in pagina electronica.

Un supravietuitor a declarat ca atacatorul le-a cerut victimelor sa spuna ce religie au inainte sa inceapa sa traga. Atacul a avut loc in prima saptamana de cursuri la Colegiul comunitar Umpqua de la Roseburg, un mic orasel forestier situat la aproximativ 290 de kilometri sud de Portland, anunta Mediafax.

Atacatorul a fost identificat drept Chris Harper Mercer, in varsta de 26 de ani, potrivit unui oficial guvernamental, care nu a fost autorizat sa faca declaratii. Autoritatile nu au spus nimic despre mobilul atacului, subliniind ca o ancheta este in desfasurare.
Seriful a anuntat ca zece persoane au fost ucise, iar alte sapte ranite.

O purtatoare de cuvant a politiei federale (FBI) a precizat ca atacatorul era inclus in acest bilant. Anterior, procurorul general al statului Oregon Ellen Rosenblum a anuntat ca 13 persoane au fost ucise. Era neclar ce a condus la aceasta discrepanta, precizeaza The Associated Press.

La cateva ore dupa atac, presedintele american Barack Obama a declarat, la Casa Alba, ca Statele Unite devin insensibile la atacurile armate in masa si ca atactorii au probleme la cap. Obama si-a reiterat sustinerea fata de inasprirea masurilor de control cu privire la armele de foc.

Seful statului american a subliniat ca solidaritatea si rugaciunile nu mai sunt de ajuns in aceste situatii, deoarece nu fac nimic pentru a opri comiterea unor atacuri similare dupa doar cateva saptamani sau luni. Presedintele american i-a indemnat pe alegatorii americanni care vor rezultate in rezolvarea acestei probleme sa voteze doar pentru cei care actioneaza in acest sens.
Aceste atacuri "devin intr-un anumit fel o rutina", a deplans Obama, care nu si-a ascuns nici ingrijorarea si nici furia, citat de presa.

"Reportajele sunt de rutina, reactia mea aici, la Casa Alba, devine rutina", a deplans el, pledand indelung pentru inasprirea masurilor de control a armelor de foc si indemnand Congresul sa legifereze. "Suntem singura tara occidentala din lume in care se repeta acest tip de tragedie", a subliniat el, insistand ca "nu ar trebui sa fie atat de usor ca cineva care vrea sa omoare pe altcineva sa faca acest lucru".

"Avem nevoie de mai putine arme in Statele Unite", a pledat Obama, subliniind ca in tara exista "aproximativ cate o arma pentru fiecare barbat, fiecare femeie si fiecare copil" si indemnand presa sa compare numarul victimelor americane ale terorismului cu cel al victimelor atacurilor cu arme de foc. "Avem un Congres care blocheaza in mod explicit simpla colectare de date despre armele de foc. Cum este posibil asa ceva? Este o otiune politica pe care ne-o exprimam pentru a lasa se intample acest tip de macel in fiecare luna", a denuntat el.

Presedintele Statelor Unite a indemnat Congresul sa "sa schimbe legile, sa salveze vieti si sa lase tinerii sa poata sa traiasca". "Nu este un lucru pe care sa-l pot face singur", a subliniat el, dupa care a adaugat: "ma rog sa nu fiu obligat sa revin in fata voastra, aici, pana la sfarsitul presedintiei mele. Dar, din pacate, acest lucru se poate repeta".

Sursa foto: Oregon, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri