Cercetatorii William C. Campbell, Satoshi Ōmura si Youyou Tu-premiul Nobel pentru medicina pe 2015

Cercetatorii William C. Campbell, Satoshi Ōmura si Youyou Tu au fost recompensati, luni, cu premiul Nobel pentru medicina pe 2015, informeaza site-ul oficial al acestor distinctii prestigioase.

William C. Campbell (Irlanda) si Satoshi Ōmura (Japonia) au fost recompensati pentru descoperirile privind o noua terapie impotriva infectiilor cauzate de viermi cilindrici, in timp ce Youyou Tu (China) a fost premiata pentru descoperirile ei privind o noua terapie impotriva malariei.

Anul trecut, cercetatorii John O'Keefe (Statele Unite), May-Britt Moser (Norvegia) si Edvard Moser (Norvegia) au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina, pentru "cercetari asupra celulelor care constituie un sistem de pozitionare in creier", potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org.

Sezonul Nobel 2015 va continua, marti, cu premiul Nobel pentru fizica. Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie. Potrivit traditiei, si spre deosebire de celelalte premii, data la care va fi anuntat Nobelul pentru literatura va fi comunicata doar cu cateva zile inainte. De obicei, acest premiu este anuntat intr-o joi. Premiul ar putea fi atribuit in acest an pe 8 sau pe 15 octombrie.

Castigatorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel - va fi anuntat vineri. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 12 octombrie.

Citeste si:
Premiul Nobel acordat lui George Emil Palade ajunge la MNIR
Cum a ajuns Premiul Nobel...

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 850.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Citeste si:
COVID-19 | Câștigătorii contractelor de achiziție pentru...
Câștigătorii contractelor de...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri