La debutul celei de-a doua zile a intalnirii ministrilor de finante si reprezentantii bancilor centrale din UE, care are loc la Helsinki, ministrul olandez Zalm a fost cel mai optimist in ceea ce priveste previziunile pentru lunile viitoare
"Nu vad semne de slabiciune", a declarat Zalm potrivit NewsIn, adaugand ca "vom putea sustine acest nivel al cresterii in cursul acestui an si al celui viitor". Cresterea economica pentru al doilea trimestru in cele 12 state din spatiul euro, a atins valoarea de 0,9%, cea mai mare crestere din ultimii sase ani, depasind pentru prima data in multi ani ritmul de crestere al Statelor Unite, Marii Britanii si Japoniei.

Discutiile de la Helsinki au avut ca scop stabilirea unei pozitii comune a UE referitor la strategia economica globala, venind inaintea intalnirii de saptamana viitoare a grupului celor sapte puteri industriale (G7), din care fac parte Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia si SUA cu reprezentantii Fondul Monetar International (FMI) la Singapore.

Directorul FMI, Rodrigo Rato a declarat vineri ca anticipeaza aparitia unor riscuri economice, cu toate ca estimeaza un nou an de crestere economica puternica, care va atinge cifra de 5% la nivel global. Acesta s-a referit, in mod specific, la costurile energetice, esuarea rundei de negocieri de la Doha, care viza liberalizarea comertului mondial si dezechilibrele globale, care se concretizeaza in inrautatirea relatiilor comerciale si de schimburi valutare.

"Dezechilibrele globale au crescut, preturile pentru energie au crescut si, in mod sigur, presiunea provocata de masurile protectioniste ale unor state si deznodamantul nereusit al rundei de la Doha sunt, de asemenea, elemente care au evoluat in mod negativ", a mai declarat Rato in timpul unei vizite in Canada.

Ricardo Rato se pregateste pentru saptamana de intalniri de la Singapore, care va debuta cu publicarea previziunilor FMI pentru economia mondiala, la mijlocul saptamanii viitoare, si va continua cu intalnirea G7 din data de 16 septembrie si cu reuniuni mai vaste ale FMI, in ziua urmatoare. seful FMI se asteapta progrese in privinta reformei FMI, prin care se urmareste acordarea unor puteri mai mari de decizie statelor in dezvoltare, cum ar fi China, in cadrul consiliului administrativ dominat de SUA si statele europene. De la Rato este asteptat sa schimbe functia FMI, in prezent de creditor pentru economiile in criza, urmand ca rolul institutiei sa fie mai degraba supravegherea cotatiilor schimburilor valutare.

Oficialii europeni au folosit intalnirea de la Helsinki pentru a stabili o pozitie comuna pe aceste subiecte si si-au mandatat cei doi reprezentanti care o vor sustine la Singapore - ministrul de finante din Luxemburg si presedintele Ecofin, Jean-Claude Juncker, si ministrul de finante finlandez, Eero Heinaluoma.

Conform proiectului preliminar al discursurior acestora, ei vor solicita corectarea coordonata a dezechilibrelor economice. "Este o responsabilitate comuna si ar trebui indeplinita intr-un mod care sa minimizeze socul aplicat cresterii economice sustinute", se preciza in acest proiect.

Cu toate acestea, guvernatorul Bancii Europene Centrale, Jean-Claude Trichet, si presedintele Ecofin, Jean-Claude Juncker, au sugerat ca responsabilitatea le revine mai ales statelor din afara Europei. "Europa nu este o parte a lumii care ar trebui sa-si asume initiativele majore", a declarat Juncker, in prima zi a reuniunii de la Helsinki.

Trichet sustine aceeasi pozitie, exprimandu-si punctul de vedere intr-un articol din editia de sambata a ziarului german Boersen-Zeitung. "Pentru cele mai multe dintre statele in plina dezvoltare din Asia, o fexibilitatea monetara mai mare reprezinta o prioritate, evolutie posibila si care se afla la indemana autoritatilor din aceasta regiune", a declarat Trichet.

China se confrunta cu presiunea de a permite monedei nationale, yuan-ul, care este strict controlata, sa se aprecieze, iar yenul japonez a atins cea mai mica valoare in raport cu moneda euro, care a ridicat competitivitatea exporturilor din Japonia.

Argumentele lui Trichet si Juncker repeta si punctul de vedere al G7, care sustine ca este nevoie de o flexibilitate monetara sporita si ca o volatilitate excesiva a ratei de schimb valutar este indezirabila. in acelasi timp, ramane neclar in ce masura guvernele din lume vor fi de acord sa renunte la suveranitatea deciziilor intr-un domeniu hipersensibil, cum este politica monetara, ceea ce a determinat UE sa adopte o atitudine precauta in acest sens, mai scrie Reuters.

"Sustinem atentia sporita acordata aspectelor operationale si analitice destinate supravegherii ratelor de schimb valutar", se mai preciza in proiectul elaborat pentru a reprezenta pozitia UE. Cu toate acestea, reprezentantii UE au solicitat FMI sa admita ca "publicarea unei serii de evaluari ale ratelor de schimb valutar ar putea ridica probleme tehnice si de sensibilitate a pietelor si ca trebuie sa fie tratate cu mare atentie."
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri