Yuanul chinezesc face pasi tot mai mari in cursa celor mai utilizate valute la nivel international, asteptata “moarte a dolarului” fiind mai degraba inlocuita de un scenariu al “mortii euro”, moneda europeana pierzand cel mai mult teren in ultima perioada.

SWIFT (Societatea Mondiala a Telecomunicatiilor Financiare Interbancare) a publicat un raport in care subliniaza avansul inregistrat de yuan. In august, platile realizate la nivel global in yuani au crescut din nou, depasind yenul japonez si devenind a patra cea mai folosita valuta din lume (2,8% din toate tranzactiile au fost realizate in yuani), scrie Business Insider.

Cifra nu este extrem de mare, mai ales raportata la puterea economica a Chinei, insa aceasta reprezinta un avans semnificativ: in august 2012 yuanul ocupa locul 12 in lume, cu o pondere minuscula, de 0,8%, din totalul tranzactiilor mondiale.

Obtinerea statutului de valuta globala majora reprezinta una dintre cerintele necesare pentru ca o moneda sa devina una dintre valutele de rezerva folosite de bancile centrale pentru rezervele de valuta internationala. Yuanul nu a intrat inca in aceasta categorie.

In primul trimestru din 2015, dolarul american reprezenta 64,1% din totalul rezervelor valutare internationale detinute de bancile centrale. Cifra este peste minimul de 51% din 2013, dar sub nivelul de 71% din anii 90’, inregistrat inaintea aparitiei euro. Moneda europeana a scazut pana la 20,7% in T1.

Foto: Shutterstock / Yuan

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri