Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis sa-si mentina neschimbat plafonul de productie la 28 milioane barili pe zi, a anuntat, luni, ministrul qatarez al Energiei, Abdallah ben Hamad Al-Attiyah, la sfarsitul reuniunii de la Viena a organizatiei, informeaza Rompres.

"Ne vom mentine plafonul", a declarat presei Abdallah ben Hamad Al-Attiyah. De asemenea, oficialul qatarez a anuntat ca, pentru moment, OPEC nu are in vedere organziarea unei reuniuni suplimentare a cartelului inaintea celei prevazute a avea loc in14 decembrie la Abuja (Nigeria), insa a apreciat ca presedintele OPEC ar putea convoca o reuniune suplimentara daca ar considera necesar. in plus, Abdallah ben Hamad Al-Attiyah a dezvaluit ca OPEC a discutat despre nominalizarea unui nou secretar general al Organizatiei, dar decizia a fost amanata pentru reuniunea de la Abuja.

Daca la mijlocul luni iulie, imediat dupa izbucnirea ostilitatilor in Liban, barilul de petrol a atins valoarea record de 78,40 dolari, in prezent preturile sunt mai mici cu aproximativ 13 dari. Analistii apreciaza ca fiecare scadere cu 10 dolari a barilul de petrol se traduce printr-o scadere de 25 de centi a pretului combustibililor la pompa.

OPEC, organizatie care asigura aproximativ 40 la suta din oferta mondiala de titei, vrea sa vada daca actuala tendinta de scadere a preturilor este temporara sau nu, urmarind cu atentie si evolutia situatiei din Liban percum si progresele relizate in discutiile dintre Iran si puterile occidentale. Ultima data cand OPEC a decis sa-si reduca plafonul oficial de productie a fost in luna aprilie 2004.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Test drive cu noul Suzuki Jimny prin padurile de langa Frankfurt
Setari Cookie-uri