Grupul bancar elen National Bank of Greece (NBG) va semna astazi contractul oficial de preluare a bancii sarbesti Vojvodjanska banka pentru suma de 392 milioane euro, de 4,9 ori mai mult decat valoarea contabila de aproximativ 80 milioane euro.

Contractul oficial semnat de guvernul sarb si NBG va cuprinde in special referiri la programul social pentru angajati, pretul de vanzare si planul de afaceri pentru dezvoltarea viitoare a Vojvodjanska banka.

A cincea banca din Serbia, Vojvodjanska banka are aproximativ 2.450 de angajati si 680.000 de clienti. Institutia controleaza 5,8% din piata bancara din Serbia si are active de 460 milioane euro si 175 oficii bancare, potrivit Rompres. La mijlocul lunii iunie 2006 NBG a ramas singur in cursa pentru preluarea Vojvodjanska banka, dupa ce rivalii Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) si PKO au decis sa nu depuna oferte definitive.

In Romania, National Bank of Greece (NBG) si banca ungara OTP au ramas in cursa pentru privatizarea CEC. Reteaua Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) cuprinde in prezent 1.391 de sucursale si agentii, de departe cel mai mare numar de unitati bancare din Romania. CEC are in prezent o cota de piata de 5,9 la suta si un capital social de 1.500 de miliarde de lei. in cadrul bancii activeaza peste 9.000 de salariati.

Potrivit strategiei de privatizare a CEC, pachetul majoritar de 69,9% din actiuni urmeaza sa fie privatizat in trei etape, ca si in cazul BCR, iar contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5 la suta din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pana la 100 la suta va fi tranzactionat pe piata de capital.