Eurobank Ergasias, Alpha Bank si National Bank of Greece ar putea propune investitorilor un schimb de obligatiuni cu actiuni, cum a procedat deja Piraeus Bank, pentru consolidarea capitalului afectat de situatia dificila prin care a trecut economia Greciei in vara, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Reprezentantii bancilor elene s-au intalnit luni, la Atena, cu un grup de detinatori de obligatiuni si au discutat posibilitatea schimbului intre obligatiuni si actiuni, au declarat doua persoane apropiate situatiei. Eurobank Ergasias si Alpha Bank analizeaza sa ceara investitorilor un astfel de schimb. Oficialii National Bank of Greece, prezenti si ei la discutii, ar putea face acelasi lucru, in functie de pretul obtinut la vanzarea diviziei Finansbank din Turcia.

Piraeus Bank a lansat joi un program prin care obligatiuni ale bancii in valoare de 1,1 miliarde de euro pot fi schimbate cu titluri netransferabile emise de institutia financiara elena, in vederea consolidarii capitalului afectat de conditiile economice dificile din Grecia. Investitorii in obligatiuni emise de Piraeus Bank vor putea participa la acest program in perioada 15 octombrie-4 noiembrie si vor putea schimba partial sau in totalitate obligatiunile detinute, care sunt incluse in oferta.

Obligatiunile bancilor elene au crescut vineri, investitorii vazand sansa de a schimba obligatiuni tranzactionate in aceasta saptamana pana la un minim de 43 de centi pentru un euro cu actiuni ale institutiilor de credit recapitalizate.
Pana la 25 de miliarde de euro din programul de salvare a Greciei de 86 de miliarde de euro reprezinta fonduri destinate recapitalizarii bancilor, iar ministrii de Finante din zona euro au explicat in august ca detinatorii de obligatiuni ar putea fi obligati sa isi asume pierderi, inainte de alocarea banilor publici.

"Bancile si autoritatile de reglementare ar putea recurge la astfel de aranjamente, pentru ca ar reduce riscul litigiilor. Detinatorii de obligatiuni ar putea avea sansa de a profita daca schimburile vor avea loc in acest an, din cauza nivelului foarte scazut al raportului dintre pretul real al actiunilor si cel nominal", a declarat Jakub Lichwa, analist la Daiwa Capital Markets in Londra.

Purtatorii de cuvant ai Eurobank si Alpha Bank au refuzat sa comenteze, in timp ce reprezentantul National Bank of Greece, Dimitris Spyropoulos, a spus ca banca nu are planuri imediate de a propune un schimb al obligatiunilor.

Alpha Bank analizeaza schimbul unor obligatiuni de peste 1 miliard de euro, au spus sursele. Cumulat, Alpha Bank si Eurobank au emis obligatiuni de 1,94 miliarde de euro. BCE efectueaza teste de stres la institutiile financiare din Grecia si va anunta datele finale referitoare la necesarul de capital al acestora la sfarsitul lunii octombrie. Toate cele patru mari banci din Grecia sunt prezente pe piata din Romania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri