Polonezii sunt chemati la urne duminica, intr-un scrutin in care conservatorii catolici ai lui Jaroslaw Kaczynski ar urma sa obtina o victorie, cu ajutorul unui val de promisiuni populiste si fricii de migranti, dar fara sa aiba certitudinea ca vor putea guverna singuri, relateaza AFP online.

Toate sondajele crediteaza Partidul Lege si Justitie (PiS) cu un avans de cel putin zece puncte procentuale fata de liberalii, de centru, din cadrul Platformei Civice (PO), uzati de cei opt ani de putere. O campanie dinamica, in pofida faptului ca a recurs la argumente xenofobe si numeroase promisiuni concrete - scaderea impozitelor si a varstei de pensionare, cresterea alocatiilor familiale -, explica acest rezultat, potrivit Mediafax.

In cazul in care castiga pariul, Kaczynski va reveni la putere dupa opt ani de opozitie. Premier in perioada 2006-2007, el a fost nevoit sa le cedeze locul liberalilor lui Donald Tusk din cauza conflictelor din interiorul coalitiei pe care o conducea. Fratele sau geaman, Lech, era la acea vreme presedintele Republicii, iar dupa moartea sa intr-un accident de avion in Rusia, in 2010, Jaroslaw a incercat, fara succes, sa-i urmeze in functie.

In prezent, el are satisfactia faptului ca la sefia statului se afla omul pe care l-a ales - Andrzej Duda - si simte ca va veni si succesul final. Tot mai euforici in cadrul ultmelor lor mitinguri electorale, aclamati de catre sustinatori cu strigate de "Damy rade!" (Va merge!), Kaczynski si candidata sa pentru postul de premier - Beata Szydlo - n-au incetat sa le dea asigurari alegatorilor ca au de ales intre "schimbarea buna" - incarnata de PiS - si "haosul" pe care l-ar antrena in mod inevitabil un Guvern de coalitie al adversarilor lor, aflati de la bun inceput in conflict cu presedintia.

Ei afirma totodata ca au un program de guvernare deja pregatit, pe care Szydlo il arata bucuroasa publicului, intr-un dosar albastru, intitulat "100 de zile". Insa prezenta in cursa a mai multor partide mici, inclusiv nou-veniti pe esicherul politic, risca sa impiedice PiS sa-si atinga obiectivul de a obtine peste 230 de mandate in Dieta, care are in total 460 de mandate.

Aceste formatiuni mici - coalitia Stangii Unificate, partidul antisistem al rockerului Pawel Kukiz - aparut de nicaieri in alegerile prezidentiale din mai, castigate de Duda, partidul neoliberal Nowoczesna (Modern), cel al eurodeputatului ultraliberal Janusz Korwin-Mikke si partidul taranesc PSL, actualul aliat al liberalilor - evolueaza toate in zona "periculoasa" a pragului intrarii in Parlament, de 8% in cazul coalitiilor si de 5% in al partidelor.
Ipotezele politologilor polonezi merg de la un guvern majoritar sau minoritar monocolor al PiS, la o coalitie a acestuia din urma cu un partener neidentificat - Miscarea Kukiz'15 sau partidul taranesc PSL sunt cel mai adesea mentionate la conditional -, si pana la o coalitie eteroclita a Platformei Civice cu parteneri de dreapta si de stanga, uniti doar de dorinta de a iimpiedica intoarcerea lui Kaczynski la putere.

Motivatiile adversarilor fostului premier sunt variate. Unii evoca amintirea perioadei 2005-2007, cand era la putere, marcata de tensiuni sociale si o rupere de comunitate, pe care o considera dezastruoasa, a aparatului de stat, a serviciilor speciale si presei de stat.

In ceea ce priveste politica externa, ei evoca relatii dificile cu Bruxellesul, Berlinul si Moscova, pe care Partidul Lege si Justitie le prezinta ca fiind in apararea intereselor poloneze.

Altii se tem ca, in contextul in care este apropiat de multe viziuni asupra societatii ale episcopilor catolici, PiS ar putea sa inaspreasca si mai mult dura limitare a avorturilor aflate deja in vigoare, sa faca si mai dificila fecundarea in vitro si sa consolideze locul catehismului in educatie.

Premierul in exercitiu Ewa Kopacz a mers pana acolo incat sa-i avertizeze pe polonezi sa se astepte la o eventuala "republica confesionala".

Sectiile de votare urmeaza sa fie deschise la ora locala 7.00 (8.00, ora Romaniei) si sa fie inchise la ora locala 21.00. Primele exit-poll-uri vor urma rapid, insa rezultatele oficiale cu privire la procentele obtinute de diferite liste vor fi cunoscute abia luni, iar numarul de mandate ale acestora marti, a a nuntat Comisia Electorala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri