Prezenta "agresiva" a submarinelor rusesti si a navelor spion in apropierea cablurilor subacvative care faciliteaza majoritatea comunicatiilor globale de Internet a creat panica printre oficialii americani, care sunt ingrijorati ca Rusia ar avea de gand sa taie aceste cabluri in eventuale perioade de conflict similare cu Razboiul Rece, potrivit The New York Times, citat de Business Insider.

Rolul acestor cabluri situate in oceane la mare adancime este mai important decat oricand. Prin intermediul acestora se desfasoara afaceri la nivel mondial in valoare de peste 1.000 miliarde de dolari pe zi. Orice perturbare semnificativa ar reduce considerabil fluxul de capital. Aceste cabluri subacvatice facilteaza, de asemenea, mai mult de 95% din volumul de comunicatii pe Internet de zi cu zi, scrie The New York Times, care subliniaza, totodata, ca locatia acestora nu este mai deloc secreta, ci au tendinta de a urma rute similare cu cele initiale din perioada anilor 1960.

Ingrijorarile americanilor vizeaza insa exceptiile, adica acele cabluri speciale, cu locatii si rute secrete, care au fost instalate de catre Statele Unite pentru operatiuni militare. Acestea nu apar pe hartile disponibile pe scara larga si este posibil ca rusii sa le "vaneze", in special. Astfel, suspiciunile americanilor trec dincolo de vechile griji din timpul Razboiului Rece, cum ca rusii ar capta informatiile care se transmit prin acele cabluri, scrie publicatia citata.

Sursa foto: wikimedia.org

Astazi, cea mai puternica lovitura pe care Rusia ar putea sa o dea Statelor Unite ar putea implica ruperea cablurilor de fibra optica in unele dintre locatiile cel mai greu accesibil, pentru a sista comunicatiile, de care guvernele, economiile si cetatenii din Occident sunt intr-o dependenta crescanda. Desi nu exista inca nici o dovada ca rusii ar apela la taierea acestor cabluri, oficialii militari americani si reprezentanti ai serviciilor de spionaj au devenit circumspecti in conditiile in care a accelrat activitatea militara a fortelor armate ruse pe glob.

In interiorul Pentagonului si a agentiilor de spionaj americane, evaluarile cu privire la crestere activitati navale ale Rusiei sunt foarte clasificate si nu sunt discutate public in detaliu, mai scrie The New York Times, dar, surse arata ca din Marea Nordului catre Nord-Estul Asiei si chiar in apele din proximitatea tarmurilor americane, incursiunile navelor si submarinelor rusesti au sporit semnificativ de-a lungul traseelor acestor cabluri de Internet subacvatice, care sustin cea mai mare parte a comunitatiilor si comertului la nivel mondial.

Cu toate acestea, informatiile cu privire la "pericolul" rusesc ar putea reprezenta doar o noua "propaganda" americana, apreciaza cei care au comentat stirea pe Business Insider: "Navele noastre sunt in Marea Neagra, iar ale lor sunt in apropierea calburilor. Suntem chit!" sau "Voi putea scapa de calculator si televizor si voi avea timp sa merg la plimbare cu bicicleta si sa ma joc cu cainele in parc", glumeste un cititor al publicatiei mentionate. Altul arata partile bune: copiii nu vor mai avea acces la Internet - si partile rele: fara pornografie.

Sursa foto: Submarin nuclear rusesc / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri