Comisia Europeana (CE) a propus limitarea puterilor de care dispun bancile centrale in materie de control asupra fuziunilor bancare transfrontaliere, pentru a descuraja aceste institutii sa adopte politici protectioniste, cum a fost cazul recent in Polonia si in Italia
Comisia ar dori sa faca mai stricte "procedurile pe care autoritatile de control din statele membre trebuie sa le urmeze atunci cand evalueaza fuziunile si achizitiile din sectorul bancar, asigurari si valori mobiliare", a explicat executivul comunitar intr-un comunicat citat de Rompres.

Potrivit Bruxelles-ului, actuala legislatie comunitara permite organismelor de supervizare din sectorul bancar sa se opuna unor proiecte de fuziune transfrontaliera, daca considera ca fuziunea pune in pericol "gestiunea sanatoasa" a societatii care face obiectul unei tentative de preluare. Potrivit comisarului european pentru piata interna si servicii, Charlie McCreevy, actualele reguli "ofera autoritatilor competente libertatea de a descuraja fuziunile transfrontaliere".

Noua directiva avuta in vedere de Comisia Europeana ar urma sa precizeze in special criteriile de care bancile centrale ar urma sa tina cont atunci cand analizeaza un proiect de fuziune. Astfel, autoritatile de control nu vor putea evalua o achizitie transfrontaliera decat pe baza urmatoarelor cinci criterii: reputatia firmei care lanseaza oferta de achizitie, soliditatea sa financiara, reputatia si experienta echipei de conducere a viitoarei entitati, respectul directivelor comunitare si riscul de spalare de bani sau finantare a terorismului. in plus, bancile centrale nu vor mai avea la dispozitie decat 30 de zile, comparativ cu trei luni pana acum, pentru a evalua o achizitie transfrontaliera si nu le va fi permis sa suspende tranzactia decat o singura data.

Proiectul de reforma avut in vedere de Comisia Europeana trebuie sa fie supus spre aprobare Consiliului si Parlamentului European. Chiar daca neaga orice legatura intre noua propunere si scandalurile care au izbucnit in mediile bancare europene in ultima perioada, Comisia nu a putut evita sa evidentieze cazurile Poloniei si Italiei.

Anul trecut, guvernatorul Bancii centrale a Italiei, Antonio Fazio, a incercat sa blocheze ofertele de preluare depuse de grupul bancar olandez ABN-Amro si de cel spaniol BBVA pentru doua banci italiene. La randul sau, Poloniei i se reproseaza ca a incercat sa impiedice fuziunea diviziilor poloneze ale Unicredit si HVB, fapt ce contravine regulilor europene referitoare la libera circulatie a capitalurilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri