Surse apropiate situatiei au declarat pentru Bloomberg, la jumatatea lunii octombrie, ca Serghei Guriev, care preda in prezent la Sciences Po din Paris, este pe cale sa fie numit economist sef al BERD, devenind primul cetatean rus care sa detina aceasta functie, scrie Mediafax.

Guriev, in varsta de 44 de ani, este un critic al presedintelui Vladimir Putin, avand legaturi cu fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski si liderul protestatar Alexei Navalni. Hodorkovski a finantat monitorizarea voturilor si proiecte ale societatii civile din Rusia, de cand a fost eliberat din inchisoare in 2013, dupa 10 ani de inchisoare despre care sustine ca au fost o razbunare pentru opozitia sa fata de Kremlin.

Guriev urmeaza sa se alature BERD vara viitoare, dupa ce isi va respecta actualele angajamente academice. "Sunt foarte multumit ca un economist ca Serghei Guriev se va alatura BERD. Va aduce o experienta si expertiza uriasa, in calitate de economist sef si in board-ul BERD. Cunoaste in profunzime tarile in care operam si, ca economist sef, va juca un rol major in indeplinirea misiunii noastre", a declarat presedintele BERD, Suma Chakrabarti.

Citeste si:

In Rusia, Guriev a detinut functia de rector al Noii Scoli de Economie din Moscova. Guriev, care a fost consilier al Guvernului condus de premierul Dmitri Medvedev, a plecat din Rusia in 2013, pentru a evita posibile persecutii intr-un caz penal legat de finantarea institutului sau economic din Moscova de catre Hodorkovski, potrivit unor persoane apropiate situatiei citate de Bloomberg. Economistul, interogat ca martor in acel caz, a fost considerat o tinta pentru ca lucra la un manifest economic pentru Navalni, a spus un oficial guvernamental rus.

In comunicatul BERD se mai arata ca Guriev a colaborat indeaproape cu BERD in ultimii ani si a contribuit la rapoartele institutiei financiare, fiind si membru al comitetului de consilieri externi ai economistului sef al acesteia. Profesorul Guriev a declarat la randul sau ca invitatia de a fi economist sef al BERD este o onoare, banca jucand un rol important in sustinerea dezvoltarii tarilor in care este prezenta.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a fost infiintata de guvernele occidentale in 1991, pentru a ajuta fostele state comuniste in tranzitia catre capitalism. Institutia financiara a oprit anul trecut investitiile in noi proiecte din Rusia, din cauza sanctiunilor impuse de UE Moscovei in urma conflictului din Ucraina.