FMI incearca sa se redefineasca drept "gardianul" economiei mondiale, pe masura ce dezvoltarea rapida a unor tari, precum China si India, creste in importanta. intalnirea FMI de la sfarsitul saptamanii este considerata cheia reformei fundamentale a institutiei, informeaza NewsIn.

Viceguvernatorii bancilor centrale din Anglia si Canada, Rachel Lomax si Tiff Macklem, au spus ca cei care creeaza politicile economice ar trebui sa ia mai mult in considerare consecintele lor externe. "Toti membrii FMI trebuie sa-si inteleaga responsabilitatile si ceea ce asteapta de la supravegherea Fondului. Este ceea ce, in prezent, lipseste", au scris cei doi oficiali, intr-un articol publicat in Financial Times.

Lomax si Macklem au propus trei stadii pentru reformarea monitorizarii FMI. in primul rand, sa fie stabilite regulile privind obligatiile membrilor unii fata de ceilalti si emiterea de obligatiuni pe care Fondul sa le poata folosi pentru a evalua politicile tarilor respective. in al doilea rand, au spus ca FMI ar trebui sa acorde mai multa atentie cursului de schimb, precum si politicilor financiare, monetare si fiscale. in cazul in care aceste politici ameninta sa afecteze alte tari, FMI ar trebui sa propuna solutii pentru a proteja stabilitatea sistemului monetar international. in al treilea rand, Lomax si Macklem au indemnat FMI sa stabileasca cadrul de supraveghere anual. Astfel, membrii FMI vor putea sa stabileasca clar si transparent obiectivele supuse supravegherii si prioritatile pentru perioada urmatoare.

"Un Fond care acorda un sprijin si are o responsabilitate mai clara in privinta supravegherii va putea sa influenteze mai mult politicile duse de membrii sai", au mai precizat cei doi experti.