Directorul FMI, Rodrigo Rato, a declarat ca Fondul Monetar International va anunta o crestere economica globala de aproximativ 5%, pentru 2006, in cadrul Previziunilor Economice Mondiale, care vor fi date publicitatii joi.

In cadrul intalnirii FMI de la Singapore, ministrii de finante vor propune cresterea rolului de "caine de paza" al Fondului pentru o economie globala unitara, in cadrul careia exista, in prezent, un risc din ce in ce mai mare pentru crize financiare internationale, informeaza NewsIn.

Una dintre cele mai mari probleme este considerata a fi sporirea gradului de supraveghere, de catre FMI, a politicilor pentru cotele de schimb valutar si pentru economiile in dezvoltare, cum este cazul Chinei. Statele Unite doresc o sporire a flexibilitatii monedei chineze , in conditiile in care China a ajuns la un excedent urias in comert, mai scrie Reuters. FMI a estimat o incetinire a cresterii economice din SUA si a avertizat ca aceasta s-ar putea accentua in conditiile in care piata imobiliara americana intra in recesiune. Presiunile asupra Chinei, pentru a-si relaxa controlul asupra cursului yenului s-ar putea inteti, in urma intalnirilor de la Singapore.

Tensiunilor existente li se adauga un dezechilibru economic global din ce in ce mai accentuat, despre care reprezentantii FMI au declarat ca s-ar putea declansa rapid si intr-un ritm necontrolat si ca ar putea determina o scadere a cursului dolarului, in cazul in care nu este controlat printr-o serie de politici coordonate.

FMI a propus deschiderea unor discutii cu SUA, Japonia, China, statele membre ale zonei euro si Arabia Saudita, pentru a elabora o posibila solutie pentru aceasta problema. Reechilibrarea economiei globale a devenit o problema din ce in ce mai urgenta, in cursul acestei saptamani, deoarece deficitul de comert al SUA a atins o valoare record in luna iulie si autoritatile au avertizat ca ezitarile discutiilor referitoare la comertul global ar putea spori protectionismul.

Singapore mizeaza pe aceste reuniuni oficiale pentru a atrage atentia asupra dezvoltarii sale si a cresterii economice a Asiei, despre care FMI a declarat ca a fost "surprinzatoare".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Interviu cu Cecilia Radu, sefa producatorului de insulina Novo Nordisk