Una dintre cele mai mari probleme este considerata a fi sporirea gradului de supraveghere, de catre FMI, a politicilor pentru cotele de schimb valutar si pentru economiile in dezvoltare, cum este cazul Chinei. Statele Unite doresc o sporire a flexibilitatii monedei chineze , in conditiile in care China a ajuns la un excedent urias in comert, mai scrie Reuters. FMI a estimat o incetinire a cresterii economice din SUA si a avertizat ca aceasta s-ar putea accentua in conditiile in care piata imobiliara americana intra in recesiune. Presiunile asupra Chinei, pentru a-si relaxa controlul asupra cursului yenului s-ar putea inteti, in urma intalnirilor de la Singapore.
Tensiunilor existente li se adauga un dezechilibru economic global din ce in ce mai accentuat, despre care reprezentantii FMI au declarat ca s-ar putea declansa rapid si intr-un ritm necontrolat si ca ar putea determina o scadere a cursului dolarului, in cazul in care nu este controlat printr-o serie de politici coordonate.
FMI a propus deschiderea unor discutii cu SUA, Japonia, China, statele membre ale zonei euro si Arabia Saudita, pentru a elabora o posibila solutie pentru aceasta problema. Reechilibrarea economiei globale a devenit o problema din ce in ce mai urgenta, in cursul acestei saptamani, deoarece deficitul de comert al SUA a atins o valoare record in luna iulie si autoritatile au avertizat ca ezitarile discutiilor referitoare la comertul global ar putea spori protectionismul.
Singapore mizeaza pe aceste reuniuni oficiale pentru a atrage atentia asupra dezvoltarii sale si a cresterii economice a Asiei, despre care FMI a declarat ca a fost "surprinzatoare".
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: