Cum si cine finanteaza Statul Islamic? Cotidianul italian Corriere della Sera a realizat o harta a "sponsorizalor" de care beneficiaza organizatia sunita terorista Statul Islamic, pe baza informatiilor neoficiale oferite de catre surse americane si irakiene. Desi datele difera, italienii spun ca Statul Islamic dispune anual de pana la doua miliarde de dolari. "Fondurile provin din 40 de tari", afirma, de asemenea, recent presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Franta cauta sa obtina sustinerea Rusiei in cadrul unei "mari coalitii" in lupta impotriva organizatiei teroriste Statul Islamic, care a revendicat atacurile sangeroase de vineri din capitala franceza, dupa ce Parisul a criticat in mod continuu atitudinea Moscovei in Siria. Este vorba, spunea Francois Hollande, despre "a ne uni fortele" si de a forma "o unica si mare coalitie" impotriva gruparii Statul Islamic. Un ton nou fata de Rusia, careia Parisul i-a reprosat in mod continuu ca il sustine pe Bashar al-Assad si ca isi concentreaza atacurile aeriene asupra gruparilor rebele, crutand pozitiile organizatiei Statul Islamic.

Alta schimbare de ton notabila in pozitia franceza consta in faptul ca Parisul nu mai este adeptul unei pozitii de tipul "nici-nici" - nici al-Assad, nici Statul Islamic -, aparata mult timp de diplomatia franceza. Bashar al-Assad "nu poate constitui iesirea din conflictul sirian", insa "inamicul nostru este Daech (acronimul arab pentru Statul Islamic)", a subliniat Francois Hollande.

O mana intinsa de catre francezi Rusiei, care poate afirma astfel ca atacurile de la Paris ii valideaza analizele. "Este indispensabil" sa se formeze o coalitie internationala antiterorista, repeta Vladmiri Putin luni. "Am auzit intr-una de la prietenii nostri francezi ca solutionarea problemei plecarii presedintelui (al-)Assad ar trebui sa fie o conditie prealabila a schimbarilor politice (...). A protejat, oare, acest lucru Parisul de atacul terorist? Nu", a apreciat Vladimir Putin.

Tot Vladimir Putin a declarat ca reteaua terorista Statul Islamic primeste fonduri din 40 de tari, inclusiv din state membre G20. "In cursul reuniunii G20, le-am prezentat colegilor exemple din datele pe care le detinem despre finantarea filialelor retelei Statul Islamic de catre indivizi privati. Fondurile provin din 40 de tari, printre acestea figurand si state membre G20", a spus Vladimir Putin intr-o conferinta de presa organizata dupa summitul din statiunea turca Antalya.

El a cerut blocarea urgenta a tranzactiilor ilegale cu petrol efectuate in Irak si Siria de reteaua terorista Statul Islamic. "Le-am aratat colegilor nostri imagini filmate prin sateliti care arata amploarea comertului ilegal cu produse petroliere. Coloana de vehicule-cisterna se intindea pe zeci de kilometri", a spus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a reiterat disponibilitatea Rusiei de a sustine opozitia din Siria in eforturile de a lupta impotriva retelei teroriste Statul Islamic.

Sursa foto: cheda / Shutterstock

Vladimir Putin a venit cu numerele, scrie Corriere della Sera. Liderul de la Kremlin a vorbit de "persoane private" care sustin activitatile organizatiei Statul Islamic, trafic de petrol fiind descoperit cu ajutorul satelitilor. Un discurs al lui Vladimir Putin care a starnit atentie, desi subiectul nu este relativ nou, scriu italienii, care subliniaza de asemenea ca Statul Islamic beneficiaza in total de un buget de pana la doua miliarde de dolari, suficient de puternic, constituit printr-o retea diversificata, inclusiv donatori.

Aceste numere reprezinta informatii de la surse de incredere, dar si estimari, arata cotidianul italian. Exista, in mod evident, sensibilitati diplomatice, in contextul in care unii creditori locuiesc in Occident. De aici si trimiterea la Vladimir Putin la G20. Statele Unite au raportat, de asemenea, ca persoane private si organizatii din Arabia Saudita au contribuit cu bani la impunerea ISIS ca fanion al miscarii radicale sunite, dar si ca inamic al Iran. Bani au ajuns la Statul Islamic in mod direct sau prin Kuweit, alt hub financiar, citat deseori pentru relatiile cordiale cu cercurile fundamentaliste sunite. La fel si in cazul Qatar, care dispune de legaturi mult mai puternice cu Statul Islamic si frontul sirian al al-Qaida, al-Nusra, noteaza Corriere della Sera.

Statele bogate din Golful Persic ar sustine Statul Islamic din doua motive: solidaritate pentru miscarea islamista, mita pentru a evita atentatele in propria tara, iar acest sistem functioneaza, in conditiile in care ISIS a atacat preponderent musulmanii siiti. Jihadistii stiu, de asemenea, ca "sponsorizarile" se pot diminua si ca urmare au cautat sa devina independenti economic, prin ocntrolul resurselor, agriculturii si a drumurilor, combinat cu o taxare excesiva a populatiei si afacerilor, ceea ce le-a permis sa construiasca un buget serios. Este evident si ca petrolul ISIS nu este lipsit de piata de desfacere: Turcia, Iran, Kurdistan, Jordania. Ajunge peste tot, chiar si la Damasc, unde regimul lui Bashar al-Assad il cumpara prin intermediari.

Sursa foto: Oleg Zabielin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri