In doar cativa ani, reteaua extremista sunnita Statul Islamic (SI) a reusit sa-si asigure independenta financiara si sa devina cea mai bogata structura terorista din istorie. Potrivit cotidianului francez Le Figaro, patrimoniul din teritoriile ocupate de SI este in valoare de 2.260 de miliarde de dolari, in timp ce bugetul pe 2015 al retelei extremiste ajunge la 2,6 miliarde de euro.

Cum a reusit Statul Islamic sa adune aceasta avere fabuloasa, inclusiv cu ajutorul Irakului si al Frantei? Statul Islamic este cea mai puternica structura terorista din lume. Califatul sau, autoproclamat de jihadisti in vara anului 2014 in teritoriile ocupate in Siria si in Irak, se intinde pe o suprafata cat jumatate din cea a Frantei, care are peste 640.000 de kilometri patrati. Teritoriile ocupate de SI sunt locuite de aproximativ zece milioane de persoane si sunt bogate in diverse resurse naturale (cereale, zacaminte de petrol, gaze si fosfati etc.), vestigii istorice, de cultura si arta.

In prezent, Statul Islamic este o entitate financiara autonoma, spre deosebire de reteaua terorista al-Qaida, care depinde in mare parte de sponsori. Structura jihadista ocupa teritorii cu un patrimoniu evaluat la 2.260 de miliarde de dolari si are un buget pe 2015 estimat la 2,6 miliarde de euro, potrivit unor date furnizate pentru Le Figaro de Jean-Charles Brisard, un expert in finantarea terorismului care conduce Centrul de Analiza a Terorismului.

Citeste in continuare pe adevarul.ro.

Povestea dinastiei...
Citeste si: Povestea Rothschild, una dintre cele mai bogate familii din Europa


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Trump cere Europei sa primeasca inapoi 800 de militanti islamisti