Un bombardier militar rusesc SU-24 (foto jos) a fost doborat la granita dintre Turcia si Siria, aceasta fiind prima pierdere majora a Rusiei dupa lansarea ofensivei din Siria de la sfarsitul lui septembrie. Incidentul a fost confirmat de ministerul Apararii din Rusia.

Putin spune ca vor urma “consecinte grave”

Doborarea avionului militar rus este o "lovitura aplicata in spate" de catre Ankara si va avea "consecinte grave" pentru relatiile Rusiei cu Turcia, avertizeaza presedintele rus, Vladimir Putin.

"Doborarea avionului rus este o lovitura aplicata in spate", a declarat Vladimir Putin, aflat in vizita in Iran."Incidentul va avea consecinte grave asupra relatiilor dintre Rusia si Turcia", a adaugat Putin, conform Reuters.

Avioane militare turce au doborat, marti dimineata, o aeronava de vanatoare rusa, la frontiera Siriei cu Turcia. Ankara sustine, fara dovezi, ca avionul rus ar fi patruns in spatiul aerian turc. Moscova respinge acuzatiile. Cei doi piloti rusi s-au catapultat, dar au fost omorati de insurgenti sau de teroristi, in Siria.

O grupare rebela sustine ca a ucis unul dintre piloti

Un membru al echipajului avionului rus doborat marti in nordul Siriei a fost atins de focuri de arma rebele in timp ce incerca sa-si ghideze parasuta catre o zona aflata sub controlul trupelor guvernamentale, afirma o grupare rebela, care sustine ca l-a ucis, relateaza DPA in pagina online.

"In timp ce coborau, ei (membrii echipajului) incercau in mod repetat sa-si directioneze parasutele astfel incat sa soseasca in teritoriul aflat sub controlul dictatorului Bashar al-Assad", a declarat Jabir Ahmad, un purtator de cuvant al brigazii rebele, intr-un mesaj trimis DPA pe Facebook.

Ahmad adauga ca "oamenii nostri din cadrul celei de a 10-a Brigazi de Coasta de mitraliere au putut sa-l loveasca inainte sa treaca mai departe, iar cadavrul a cazut in zona eliberata".

Stirea initiala

Potrivit oficialilor de la Ankara, avioane de vanatoare turcesti F-16 au doborat bombardierul dupa ce acesta a incalcat spatiul aerian al Turciei de la granita cu Siria si a ignorat avertismentele, scrie The Telegraph. Turcii mai spun ca nu cunosc nationalitatea avionului.

Oficialii rusi au confirmat ca ambii piloti s-ar fi catapultat in siguranta, fapt vizibil si intr-un clip video publicat de agentia de presa Anadolu.

Ministerul turc al Apararii sustine ca pilotii ca au fost avertizati de 10 ori ca violeaza spatiul aerian al Turciei,

Surse foto: Alexander Mishin / Wikimedia, Administratia Prezidentiala rusa

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri