Fondul Monetar International a decis sa introduca yuanul in cosul de monede utilizate ca rezerve, in a doua parte a anului 2016, iar euro va inregistra cel mai mare declin al ponderii avute in drepturile speciale de tragere (DST), potrivit datelor institutiei, relateaza MarketWatch.

Din octombrie anul viitor, yuanul va avea o pondere de 10,92% in DST, dolarul de 41,73%, euro de 30,93%, yenul japonez de 8,33%, iar lira sterlina de 8,09%, scrie Mediafax.

In prezent, cosul de rezerve al FMI este format in proportie de 41,9% din dolari, 37,4% euro, 11,3% lire sterline si 9,4% yeni.

Includerea yuanului in cosul de rezerve al FMI este un moment de referinta in ascensiunea Chinei catre statutul de putere economica mondiala.

Multi analisti considera ca decizia FMI este in mare parte una politica, care are rolul sa incurajeze reformele in a doua mare economie a lumii si care ar putea ajuta la cresterea cererii pentru yuan, la nivel international.

Citeste si:
Yuanul chinezesc devine parte a clubului de monede pe baza carora...
Yuanul chinezesc devine parte...

Pentru chinezi este o chestiune de prestigiu, in cadrul strategiei autoritatilor de la Bruxelles de a spori rolul Chinei in economia globala.

Sursa foto: HelloRF Zcool, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
China începe să dea vina pe Italia pentru apariția virusului COVID-19
Setari Cookie-uri