"Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) isi manifesta ingrijorarea fata de informatiile aparute in mai multe surse importante mass-media, conform carora contributia virata de la bugetul asigurarilor sociale de stat catre Pilonul II al sistemului de pensii va fi inghetata la nivelul actual de 5% pentru anul 2016. Aceasta informatie este cu atat mai grava cu cat nivelul contributiei virate de la buget catre fondurile de pensii administrate privat ar trebui sa ajunga la 6% in 2016, conform Legii 411/2004", potrivit unui comunicat al APAPR.

Administratorii de pensii mai subliniaza ca "Inghetarea contributiei la 5% ar insemna sume de circa 200 de milioane de euro care nu vor mai ajunge in conturile celor aproximativ 6,5 milioane de viitori pensionari, cei care contribuie la Pilonul II al sistemului de pensii private. Nerespectarea angajamentelor din Legea 411/2004 si Programul de Convergenta [...] i-ar dezavantaja atat pe cei aproape 6,5 milioane de contributori, cat si sistemul in ansamblu".

Anterior, APAPR isi manifestase nemultumirea si fata de varianta de buget construita de fostul ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici, care prevedea, printre alteles, si modificarea legii privind fondurile de pensii adminstrate privat, astfel incat cota de contributie sa creasca la doar 5,5% anul viitor si la 6% abia in 2017. Acum, noul guvern Ciolos isi propune insa sa inghete complet contributia in 2016 la 5%, fapt ce ingrijoreaza si mai mult APAPR.

Citeste si:

In comunicatul APAPR, se mai arata ca "de la lansare si pana in prezent (septembrie 2015), fondurile de Pilon II au inregistrat un randament mediu anualizat de 10,25%. Ca urmare, consideram ca reforma trebuie sa continue in sistemul de pensii private, prin respectarea Legii 411/2004, care prevede o contributie de 6% pentru Pilonul II in 2016".

In opinia APAPR, o pastrare a nivelului contributiei virate la Pilonul II la 5% ar insemna ignorarea unei legi adoptate de Parlamentul Romaniei, bani mai putini pentru milioane de viitori pensionari si o lovitura data mediului de afaceri din Romania, care asteapta predictibilitate si protejarea investitiilor. "O astfel de masura este cu atat mai greu de inteles cu cat Guvernul prognozeaza pentru 2016 un an de crestere economica record, in care promite sa mizeze pe investitii, dezvoltare si stabilitate", spun administratorii de pensii.

Sursa foto: Pensii private / Shutterstock