Schimbarile climatice sunt indisolubil legate de inegalitatea economica si reprezinta o criza generata de catre emisiile de gaze cu efect de sera. Jumatate din volumul de emisii de carbon din lume este produs de cei 10% cei mai bogati oameni, in timp ce cea mai saraca patura a lumii, compusa din 3,5 miliarde de oameni, este responsabila de numai 10% din totalul emisiilor de carbon.

Extreme Carbon Inequality

Aceste statistici sunt furnizate de un nou raport Oxfam, cu privire la gradul de inegalitate la nivel global prin estimarea si compararea volumului de emisii de gaze cu efect de sera generate de stilul de viata si obiceiurile de consum ale cetatenilor bogati si saraci in diferite tari. Raportul Oxfam evidentiaza, de asemenea, ca cei 1% cei mai bogati din lume emit de peste 175 de ori mai mult carbon din activitatile zilnice decat cei 10% cei mai saraci.

Comparand amprenta obiceiurilor de consum din diferite tari, Oxfam arata ca desi in cazul unor tari emergente, precum China, India, Brazilia si Africa de Sud exista o crestere rapida a emisiilor de gaze cu efect de sera, stilul de viata al celor mai bogati cetateni din aceste tari se afla mult in spatele celui al omologilor acestora din tarile membre OCDE, raportat la emisiile de carbon.

Cu toate ca, fiecare cetatean poate sa contribuie ca individ la reducerea propriilor emisii prin modificarea stilului de viata, oriunde ar trai, criza schimbarilor climatice nu poate fi rezolvata doar prin actiuni voluntare. Alegerile oamenilor sunt adesea constranse de deciziile decidentilor politici si economici din tot felul de domenii, de la energie si pana la transport. Singurii beneficiari ai actiunilor climatice inadecvate sunt o elita cu interese in mentinerea unei economii inegale bazata in continuare pe consumul de hidrocarburi, arata Oxfam.

Citeste si:
Miliardarii lumii au mai multi bani decat 60% din populatia mondiala
Miliardarii lumii au mai...

Numarul miliardarilor din lista Forbes cu afaceri in industria combustibililor fosili a sporit de la 54 in 2010 la 88 in 2015, in timp ce dimensiunea averilor combinate ale acestora a cunoscut un avant de 50% de la 200 de miliarde de dolari la mai mult de 300 de miliarde de dolari.

Sursa foto: Sursa foto: sdecoret / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Ce putem face pentru a incetini schimbarea climatica in Romania
Setari Cookie-uri