Gazprom si MOL vor construi un nou gazoduct

Concernul rus Gazprom studiaza posibilitatea de a construi gazoductul Blue Stream II spre directia Sud, a anuntat seful Gazprom, Aleksei Miller, la intalnirea cu presedintele rus, Vladimir Putin

Gazprom a creat in acest scop un consortiu cu grupul ungar MOL, iar proiectul noii conducte va fi elaborat pana la sfarsitul anului. Gazul va trece prin Turcia spre Grecia, Italia si, posibil, Israel, a explicat Miller, potrivit Rompres care citeaza Agentiei ''Rusia la zi''.

Este, de asemenea, studiata posibilitatea de a furniza gaz Bulgariei, Romaniei, Ungariei si Austriei. "Reflectam asupra posibilitatii de a construi un gazoduct submarin intre Turcia si Israel", a precizat acesta, adaugand ca Israelul trebuie sa ofere un raspuns definitiv privind eventualele achizitionari de gaz rusesc.

Gazprom si grupul MOL au constituit, in baza acordului de cooperare semnat de cele doua societati in 21 iunie, o companie care va stabili un proiect de transport transnational si sistemul de depozitare subterana a gazului pe teritoriul Ungariei, scrie RIA Novosti.

Putatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a aratat ca "este vorba de crearea unui nou sistem de transport al gazului rusesc sau din terte tari spre pietele europene. Este studiata si utilizarea culoarului de transport Blue Stream, care trece prin Marea Neagra, in cursul realizarii proiectului".

"Diversificarea itinerariilor de furnizare a gazului constituie elementul comun al strategiilor energetice ale Rusiei si statelor europene. Avand in vedere resursele de care dispune Gazprom, de contracte si de perspectivele privind noi acorduri de export, este vorba de un singur proiect realizabil pe axa sud-est. De remarcat ca Ungaria este punctul central al realizarii acestui gen de proiecte".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Dupa esecul Nabucco, OMV ar putea construi propriul gazoduct
Setari Cookie-uri