Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) si-a redus estimarile referitoare la cresterea cererii mondiale de petrol in acest an, in ciuda unei accelerari a cresterii economice globale, a anuntat vineri cartelul in raportul sau lunar pe septembrie.

"Cresterea cererii mondiale de titei in 2006 a fost revizuita in scadere cu 100.000 de barili pe zi, pana la 1,2 milioane barili pe zi (mbj), datorita unui nivel al cererii mai slab decat se astepta in primul semestru al anului", a indicat OPEC potrivit Rompres.

Recent, Fondul Monetar International (FMI) a apreciat ca in 2006 Produsul Intern Brut mondial va inregistra o crestere de 5,1 procente. in schimb, OPEC estimeaza ca cererea mondiala de petrol a fost limitata de o crestere mai mica decat se anticipa din partea SUA, in ciuda unei accelerari a cererii chineze de petrol. in raportul sau, OPEC a apreciat ca in 2006 va primi cereri pentru 28,9 mbj, cu 200.000 de barili pe zi mai putin decat estima anterior.

In schimb, OPEC a lasat nemodificate estimarile sale referitoare la cererea mondiala de titei in 2007, mizand in continuare pe o crestere de1,5 la suta a cererii de titei, pana la 1,3 milioane barili pe zi. Aceasta crestere ar urma sa fie integral suportata de tarile producatoare de petrol non-OPEC, a caror productie de titei va creste la 53 mbj fata de 51,1 mbj in acest an.

In ceea ce o priveste, OPEC estimeaza ca in 2007 cererea de petrol care ii va fi adresata va fi de 28,4 mbj, cu 800.000 de barili mai putin decat estima initial.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri