Angela Merkel si-a aparat, intr-un interviu publicat asazi, refuzul de a inchide frontierele germane in fata afluxului imigrantilor, inaintea Congresului CDU, partidul sau, si a unui summit european, in contextul in care ambele ii critica dur pozitia, relateaza AFP online.

"Lucrez la o reducere a numarului (migrantilor care vin in Germania), dar este o iluzie sa se creada ca problema refugiatilor poate sa fie solutionata la frontiera germano-austriaca. Miscarile mari de refugiati nu pot fi solutionate decat printr-o cooperare internationala", a declarat Angela Merkel pentru ziarul Augsburger Allgemeine, noteaza Mediafax.

In opinia ei, afluxul este necesar sa fie canalizat printr-o mai buna protectie a frontierelor externe ale Uniunii Europene (UE) si o cooperare sporita cu Turcia, de unde pleaca spre Europa in principal sirieni, care fug din calea razboiului din tara lor. Un acord asupra acestor puncte - in contextul in care un summit european este prevazut pentru joi si vineri -, dar si o solutionare a conflictelor din Siria si Libia sunt esentiale, considera ea, in vederea pastrarii libertatii circulatiei in Europa.

"Pretuim cu totii libera circulatie a persoanelor, bunurilor si serviciilor. Iar nicio alta tara din Europa nu are nevoie de ea asa cum are nevoie Germania. Insa ea nu poate functiona pe termen lung, daca frontierele externe ale UE nu sunt protejate", a subliniat Angela Merkel. In contextul in care multe voci atat din Europa, cat si din partidul ei, considera ca politica lui Merkel de primire a refugiatilor a fost interpretata ca o adevarata chemare in vara si a provocat afluxul a sute de mii de migranti, cancelarul a reafirmat ca a se vrea sa se limiteze in mod artificial sosirea migrantilor este un lucru imposibil.

"Daca, in calitate de cancelar, eu stabilesc o limita (in privinta numarului de imigranti care soseste in fiecare an), iar aceasta limita nu este respectata, deoarece vin mai multi oameni, atunci nu-mi voi fi respectat o promisiune, iar problemele vor fi si mai mari, ci nu mai mici", a subliniat ea. Merkel, care urmeaza sa participe luni si marti la Congresul Uniunii Crestin-Democrate (CDU, conservator), se confrunta cu o fronda tot mai importanta in cadrul formatiunii sale, in care unii membri cer o limitare a numarului de refugiati pe care Germania ii poate primi.

Citeste si:
Angela Merkel vrea un pret pe emisiile CO2
Angela Merkel vrea un pret pe...

Potrivit presei si unor analisti, ea risca sa se confrunte cu un congres furtunos, un lucru neobisnuit pentru conducatoarea germana, aflata la putere de zece ani si care nu are un concurent real nici in interiorul si nici in afara CDU. Partidul urmeaza sa se pronunte duminica asupra unui document care staileste o strategie in domeniul imigratiei. Acest text, care rezuma pozitia lui Merkel, preconizeaza o actiune europeana - ci nu nationaa - in vederea limitarii fluxurilor migratorii.

Votul delegatilor este considerat un adevarat test al sustinerii de care dispune cancelarul in aceasta problema-cheie a politicii sale. "Angela Merkel va iesi consolidata din Congres", este de parere Volker Kauder, un oficial de rang inalt din cadrul CDU, citat de DPA. "Pas cu pas, (Merkel) va repune (Europa) pe un drum mai bun, la fel ca dupa criza financiara si criza euro (...). Cancelarul nu va lasa Europa sa esueze", a apreciat el.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus Italia: Câte persoane și-au revenit și câte au decedat
Setari Cookie-uri