Ministerul rus al Apararii a anuntat astazi faptul ca distrugatorul rusesc Smetlivi a fost nevoit sa traga focuri de avertisment catre o nava turca, pentru a evita o coliziune cu aceasta in Marea Egee, si ca l-a convocat pe atasatul militar turc, relateaza Reuters online.

Potrivit agentiei ruse de presa Interfax, nava turca, al carei nume nu a fost precizat de catre minister, nu a raspuns unor avertismente anterioare si si-a schimbat brusc cursul in urma focurilor de avertisment, dupa care a trecut la aproximativ 500 de metri distanta de distrugatorul rusesc, potrivit Mediafax.

Distrugatorul dotat cu rachete ghidate nu a putut sa stabileasca, duminica, o legatura radio cu ambarcatiunea de pescuit cu navodul, care nu a raspuns unor semnale vizuale si nici unor rachete de semnalizare, afirma ministerul intr-un comunicat, relateaza Associated Press in pagina electronica. Astfel, cand ambarcatiunea de pescuit a ajuns la 600 metri de distrugator, acesta a efectuat foc de avertisment, iar nava turca si-a schimbat rapid cursul, potrivit aceleiasi surse.

Tensiunile intre Moscova si Ankara au crescut dupa ce un avion de vanatoare turc a doborat luna trecuta un bombardier rusesc la frontiera cu Siria.
Acest nou incident maritim ar putea afecta si mai mult relatiile dintre cele doua tari, deja tensionate. Ministerul rus al Apararii a mai anuntat ca l-a convocat pe atasatul militar al Turciei la Moscova, in legatura cu acest incident.

Smetlivi a observat ambarcatiunea de pescuit pe cand aceasta se afla la 1.000 de metri distanta si se indrepta catre tribordul navei rusesti, relateaza BBC. "In pofida numeroaselor eforturi ale echipajului Smetlivi, echipajul de pe ambarcatiunea turca de pescuit nu a stabilit un contact radio si nu a raspuns semnalelor vizuale sau rachetelor de semnalizare", afirma ministerul rus in comunicat, potrivit postului britanic.

Pentru a evita o coliziune, "s-a tras cu armament de calibru mic, dintr-o gama care nu este mortala, in directia vasului turcesc", se mai arata in comunicat, potrivit BBC. Nave militare ruse participa la interventia Rusiei in Siria impotriva rebelilor.

Relatiile dintre Rusia si Turcia sunt tensionate dupa ce armata turca a doborat, pe 24 noiembrie, un bombardier rus, la frontiera turco-siriana. Turcia a anuntat ca nu va trimite militari suplimentari in nordul Irakului, explicand insa ca nu intentioneaza sa retraga contingentul desfasurat deja. "Obisnuiam sa tratam Turcia nu doar ca pe o prietena, ci si ca pe aliata noastra in lupta impotriva terorismului, iar nimeni nu se astepta la aceasta lovitura josnica, la aceasta lovitura marsava in spate", a adaugat liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Sursa foto: O'SHI / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri