Salvarea lumii de incalzirea globala nu va fi ieftina, iar companiile de energie regenerabila si cele petroliere pot fi marii castigatori si perdanti ai acordul istoric semnat la Paris de 195 de state, care s-au angajat sa reduca poluarea, relateaza Bloomberg.

Vanzarea de petrol, carbune sau masini cu tehnologie veche risca sa produca un dezastru. Pentru producatorii de panouri solare, izolatii high-tech pentru locuinte si sisteme eficiente de iluminat, acordul este un posibil miracol. Guvernele si companiile la nivel global analizeaza costurile si beneficiile acordului, care cere transformari majore in domeniul energiei, transporturilor si zeci de alte domenii de afaceri, scrie Mediafax.

Producatorii de carburanti fosili si tarile care depind de acestia risca sa suporte costuri masive, dar companiile din industriile energiei regenerabile si eficientei energetice au in fata oportunitati fara precedent.

"In calitate de mare companie de petrol si gaze, suntem in mod clar o miza in aceste discutii. Dar un optimist vede in orice dificultate o oportunitate. Sunt in mod sigur un optimist", a declarat Patrick Pouyanne, directorul general al grupului francez Total.

Pactul de la Paris, care cere revizuirea angajamentelor statelor semnatare o data la cinci ani, este cel mai important acord incheiat vreodata in domeniul climei, ambitiile acestuia depasind acordul de la Kyoto din 1997. Pe langa participarea lui Barack Obama, a lui Vladimir Putin, a lui Xi Jinping si a zeci de alti lideri politici, summitul a atras sute de companii mari dornice sa influenteze si sa inteleaga negocierile care le pot afecta modelele de afaceri.

Este probabil ca acordul sa accelereze investitiile in tehnologii in domeniul energiei regenerabile si al vehiculelor electrice, in special daca mai multe tari se vor alatura Uniunii Europene si unor parti din America de Nord, care impun un pret sau o taxa pentru emisiile de carbon.

Natiunile Unite estimeaza ca este nevoie de cheltuieli de peste 1.000 de miliarde de dolari pe an pentru eliminarea emisiilor de carbon din economia mondiala si pentru a preveni cresterea temperaturii globale, care poate duce la inundarea oraselor costiere, afectarea agriculturii si la distrugerea ecosistemelor.

Din acest motiv, companiile ale caror afaceri vor fi afectate de reducerea emisiilor de carbon in economie vor fi nevoite sa se reorienteze rapid, considera Lyndon Rive, director general al SolarCity, furnizor american de sisteme de panouri solare pentru locuinte, condus de miliardarul Elon Musk.

In cazul companiilor petroliere, Rive a spus ca isi vor proteja activitatea, pentru ca este obiectul lor de activitate, dar ca acesta va fi distrus. Directorii unor companii energetice traditionale au puncte de vedere asemanatoare, chiar daca nu atat de radicale.

Peter Terium, CEO al companiei germane de utilitati EWE, a spus ca acest tip de companii trebuie sa invete din transformarile succesive prin care a trecut International Business Machines, pentru a-si pastra relevanta in sistemul energetic.

RWE a aprobat vineri un plan de divizare in doua companii, una concentrata pe energie regenerabila si retele si alta pe administrarea activelor conventionale, aflate in declin.

Asta nu inseamna ca marile companii petroliere isi vor inchide activitatile in viitoarul apropiat. Potrivit unor estimari relativ optimiste referitoare la reducerea emisiilor poluante, efectuate de Agentia Internationala pentru Energie (AIE), carburantii fosili vor reprezenta inca 75% din cererea de energie, in 2030. Cererea de carbune va stagna, cea de petrol va creste usor, iar cea de gaze naturale va creste puternic, potrivit AIE.

Companiile din industria carbunelui vor fi cele mai afectate. Stowe Global Coal Index, care masoara performanta a 26 de producatori mari de carbune, a pierdut 59% din valoare in acest an.

"Este inceputul unui transfer de multe mii de miliarde de dolari de la tehnologii vechi, care folosesc carbunranti folisi, catre tehnologii cu emisii reduse de carbon", a spus Mindy Lubber, CEO al Ceres, organizatie care colaboreaza cu investitorii pentru presarea companiilor sa obtina performante mai bune in protectia mediului.

Obiectivul pe termen lung al acordului de la Paris este ca incalzirea globala sa ramana "cu mult" sub nivelul de doua grade Celsius si sa se "continue eforturile" in vederea limitarii cresterii temperaturii medii la 1,5 grade Celsius.
Pentru a atinge obiectivul pe termen lung, tarile au convenit sa-si stabileasca obiective la nivel national in vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, din cinci in cinci ani. Peste 180 de tari au prezentat deja obiective pentru primul ciclu, care incepe in 2020. Doar de la tarile dezvoltate se asteapta sa-si reduca nivelul emisiilor in termeni absoluti. Tarile in curs de dezvoltare sunt "incurajate" sa faca acest lucru astfel incat capacitatile lor sa evolueze in timp. Pana atunci, de la ele se asteapta doar sa-si limiteze cresterea nivelului emisiilor, in timp ce economiile lor cresc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri