Cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU nu reuseau sa ajunga la o intelegere asupra unui proiect de rezolutie care aproba eforturile diplomatice in vederea solutionarii conflictului din Siria, inaintea unei noi reuniuni internationale pe aceasta tema la New York.

Reprezentanta permanenta a Statelor Unite la ONU Samantha Power a confirmat vineri in fata presei ca Cei Cinci nu reusisera inca sa ajunga la un acord asupra unui text care urma sa fie supus unui vot in Consiliul de Securitate, inaintea reuniunii tarilor implicate in procesul de la Viena. Sefi ai diplomatiilor din 12 tari - intre care Rusia, Statele Unite, Franta, Turcia, Arabia saudita si Iranul - urmeaza sa se reuneasca la Hotelul Palace din New York, pentru a continua seria conferintelor internationale ce au definit - pe 30 octombrie si 14 noiembrie la Viena - o foaie de parcurs a unui proces de pace in Siria, potrivit Mediafax.

Puterile occidentale spera la validarea de catre Consiliul de Securitate al ONU a acestei foi parcurs - care prevede lansarea, in ianuarie, a unor negocieri intre Damasc si opozitia siriana in vederea formarii unui guvern de uniune nationala si eventuale alegeri, dar si un armistitiu pe intregul teritoriu al Siriei, care nu va fi valabil pentru Statul Islamic (SI), Frontul al-Nusra si alte grupari armate. Reprezentantul Rusiei Vitali Ciurkin a sugerat ca ar exista dezacorduri importante intre Cei Cinci membri permanenti.

"Exista din nefericire tentative, deliberate sau nu, de a slabi documentele de la Viena, iar noi nu vrem acest lucru", a declarat diplomatul rus. Invitat sa precizeze care sunt aceste probleme, el a raspus doar ca exista "cateva". - Nu se asteapta progrese majore la reuniunea de la New York Seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier a declarat ca unul dintre obiectivele reuniunii de la New York este sa clarifice calendarul negocierilor dintre Guvernul si opozitia siriene.

Intre alte subiecte, pe ordinea de zi figureaza crearea unui mecansim de monitorizare a unui viitor armistitiu, dar si alcatuirea echipei de negociatori care va reprezenta opozitia siriana la masa discutiilor. O conferinta a opozantilor sirieni, care a avut loc saptamana trecuta in Arabia Saudita, a condus la desemnarea unui "secretariat" alcatuit din 34 de memri, insarcinat sa desemneze negociatorii. Insa alcatuirea acestuia este contestata de catre Damasc si aliatii sai. Surse diplomatice subliniaza ca nu este de asteptat un progres semnificativ la reuniunea de la New York.

In ultimele zile, progrese au fost semnalate in privinta punctului esential de dezacord - si anume soarta presedintelui sirian Bashar al-Assad. Rusia, precizeaza aceste surse, a anuntat ca nu se va opune unei eventuale indepartari de la putere a sefului statului sirian - la finalul unei perioade de tranzitie -, in pofida faptului ca nu va recunoaste in mod public acest lucru. Opozitia siriana reunita la Riyadh a cerut insa plecarea lui al-Assad la inceputul unui proces de tranzitie.

Sursa foto: Siria / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri