Tarile membre ale Central European Free Trade Agreement (CEFTA) Bulgaria, Croatia, Romania si fosta republica iugoslava Macedonia ar putea primi in curand in cadrul organizatiei pe Albania, Bosnia si Hertegovina, Serbia, Moldova si Muntenegru, precum si Kosovo, informeaza un comunicat din partea Pactului de Stabilitate.
Acest lucru se poate produce ca urmare a progreselor semnificative facute de partile participante la negocieri, in sensul amendarii textului din urma cu 13 ani referitor la extinderea CEFTA., conform Rompres. Textul nou, avand ca nume preliminar CEFTA 2006, este un acord comercial care incorporeaza noi prevederi precum comertul cu servicii, dreptul proprietatii intelectuale, achizitiile publice si promovarea investitiilor, toate aceste in linie cu regulile Organizatiei Mondiale de Comert si cu reglementarile Uniunii Europene.

Intalnirea de trei zile de la Bruxelles fiind in acelasi timp a treia runda de negocieri, prezidata de Pactul de Stabilitate si gazduita de Comisia Europeana, a facut progrese considerabile, atingand sectoare precum competitia si barierele comerciale. Unele subiecte de comert bilateral trebuie sa fie rezolvate inainte ca partile sa se intalneasca pentru runda finala din 19-20 octombrie, la Bruxelles.

Nevoia de a asigura implementarea completa a acordului a fost de asemenea discutata iar partile au facut progrese si in ceea ce priveste propunerea de a avea un mic secretariat care sa sprijine implementarea acordului. Pana acum, CEFTA a fost doar un acord comercial multilateral fara un corp administrativ. Luarea in considerare a amplorii extinderii precum si a numarului noilor sectoare de comert complexe sunt in acest moment reconsiderate, se mai precizeaza in comunicat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri