Fenomen rar la Polul Nord: Temperatura a depasit 0 grade, dupa o crestere cu aproape 40 de grade

Temperatura la Polul Nord a depasit nivelul de 0 grade Celsius, crescand cu aproape 40 de grade in ultimele zile, in ceea ce pare a fi una dintre cele mai calde perioade din decembrie, anunta Observatorul climatic NPEO.

Pe 28 decembrie, la Polul Nord se inregistrau -38,1 grade Celsius, dar temperatura a crescut pana la valoarea de -8,5 grade Celsius in doar 27 de ore, informeaza Corriere della Sera, citand date ale Observatorului climatic NPEO. Cresterea temperaturii a continuat miercuri, cand mercurul termometrelor a depasit 0 grade Celsius, precizeaza Observatorul climatic de la polul Nord (NPEO), potrivit Mediafax.

Experti citati de cotidianul The Telegraph au confirmat valori total anormale pentru aceasta perioada la Polul Nord, explicand ca au legatura cu Furtuna Frank, care a afectat emisfera nordica, generand cresteri ale temperaturilor in Canada, Statele Unite si in Europa. "Temperaturile la Polul Nord au crescut scurt timp peste nivelul de 32°F (0°C)", a confirmat Administratia atmosferica si oceanica din Statele Unite (NOAA).

"Furtuna Frank a atras curenti de aer cald de la tropice spre nord, peste Oceanul Atlatic", a explicat Simon King, specialist la Institutul britanic de meteorologie.

"In contextul furtunii Frank, la Polul Nord a fost destul de cald, atingandu-se o valoare rara de aproape +1°C, comparativ cu media de -28°C specifica acestei perioade", a precizat el. Potrivit prognozei NPEO, temperaturile in zona Polului Nord vor scadea drastic incepand de joi, urmand sa se stabilizeze la valori sub -30°C.

Citeste si:
Orașul american care va sta pentru două luni în întuneric
Orașul american care va sta...

Sursa foto: ruzanna/ Shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri