Guvernul polonez vrea controlul asupra posturilor publice de televiziune si radio

Guvernul conservator din Polonia a elaborat un proiect de lege privind crearea unui Consiliu national care va coordona posturile publice de televiziune si radio, o initiativa ce a atras critici dure din partea Comisiei Europene si a organizatiilor pentru libertatea presei.

Potrivit proiectului de lege, posturile TVP si Polskie Radio (Radio Polonia) - care au audiente mari - ar urma sa fie sub controlul unui Consiliu national media ai carui membri vor fi numiti de Guvernul conservator de la Varsovia. Noua structura va putea numi directorii posturilor publice de radio si televiziune, care vor avea statut de "institutii culturale nationale". Initiativa a atras critici dure din partea organizatiilor pentru libertatea presei, inclusiv din partea Federatiei Europene a Jurnalistilor (EFJ), Uniunii Europene pentru Audiovizual (EBU) si asociatiei Reporteri fara Frontiere, potrivit Mediafax.

"Este vorba de un proiect revoltator, introdus rapid in scopul adoptarii imediate, fara consultare; prin aceasta lege s-ar anula normele care garanteaza pluralismul si independenta posturilor publice de televiziune si radio din Polonia", au reactionat aceste organizatii de profil intr-un comunicat comun citat de BBC. Comisia Europeana a cerut clarificari din partea Guvernului Poloniei, evidentiind importanta garantarii libertatii presei.

TVP are doua posturi de anvergura nationala, canale tv regionale si reteaua prin satelit TV Polonia. Polskie Radio (Radio Polonia) are peste 200 de posturi regionale. Partidul Lege si Justitie (PiS - conservator, centru-dreapta) a obtinut in alegerile din octombrie suficiente locuri in Parlament pentru a guverna singur, o premiera in Polonia dupa anul 1989. Luni, Polonia a introdus modificari in statutul Curtii Constitutionale, criticii denuntand o tentativa de subminare a instrumentelor care mentin echilibrul decizional democratic.

Sursa foto: wellphoto/Shutterstock

Citeste si:
Florin Cîțu: Majorarea salariilor nu se vede și în performanță
Florin Cîțu: Majorarea...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri