Executarea seicului Al-Nimr care avut loc sambata la ordinul conducerii saudite serveste interesele gruparii teroriste Stat Islamic, a acuzat un important parlamentar irakian, citat de agentia de presa Reuters, executie care a declansat un val de proteste in mai multe state din Orientul Mijlociu.

"Executia seicului siit Al-Nimr este un serviciu adus gruparii Daesh (Stat Islamic), care planuieste sa se extinda prin alimentarea razboaielor dintre comunitatile religioase", a declarat Humam Hamoudi, un politician siit proeminent si un membru al Consiliului Islamic Suprem din Irak. Decizia Arabiei Saudite de a executa 47 de persoane intr-o singura zi a fost condamnata si de organizatia internationala Amnesty, fiind o dovada de "reglare a unor probleme politice", a criticat Philip Luther, directorul filialei Amnesty in Orientul Mijlociu pentru AFP, potrivit Mediafax.

Iranul a amenintat ca Arabia Saudita va plati "un pret mare" pentru aceasta executie a seicului siit Nimr al-Nimr, figura proeminenta care s-a opus regimului saudit. Executarea lui Nimr al-Nimr va avea consecinte negative asupra familiei regale din Arabia Saudita, contribuind la decaderea acesteia, a estimat un inalt oficial religios al Iranului, Ahmad Khatami. Ministerul saudit de Interne a anuntat ca 47 de persoane care au fost condamnate pentru planuirea sau comiterea de acte teroriste, ce au vizat civili si forte ale securitatii, au fost executate sambata in Arabia Saudita.

Cei 47 de barbati, printre care s-a aflat si clericul siit Nimr al-Nimr, au fost condamnati pentru ca au adoptat ideologia radicala "takfiri", s-au alaturat organizatiilor teroriste si au fost implicati in acte criminale comise in Arabia Saudita si in statele din vecinatate. Al-Nimr si alti trei siiti au fost condamnati la moarte pentru incitarea la violenta intr-o comunitate saudita de care apartin. "Crima executarii clericului Nimr face parte din functionarea criminala a acestei familii. Lumea islamica isi va exprima indignarea si va denunta acest regim infam cat mai mult posibil", a completat Ahmad Khatami.

De asemenea, liderul libanez al Consiliului Islamic Siit Suprem a calificat executarea lui Al-Nimr drept "o greseala grava" din partea Arabiei Saudite, in timp ce comunitatea Hezbollah a numit-o "asasinare". Lideri siiti din Irak, Kuweit, Liban si Yemen au avertizat asupra represaliilor declansate de aceste decizii, semnaland o posibila intensificare a conflictelor religioase in Orientul Mijlociu. Mai multi oameni au iesit sa proteste in strada fata de aceste executii, in mai multe state din Orientul Mijlociu, printre care Arabia Saudita, Iran, Irak si Bahrain. In Bahrain, politistii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea de protestari.

Al-Nimr, in varsta de 56 de ani, a fost condamnat la moarte in octombrie 2014 pentru "port de arme" si "lipsa de obedienta fata de suveran" de un tribunal din Riad. Nimr al-Nimr a fost arestat in iulie 2012, iar doi dintre sustinatorii sai au murit in confruntarile generate de arestarea sa. El a fost unul dintre principalii opozanti ai conducerii saudite din orasul Qatif, pledand in repetate randuri pentru alegeri libere.

Sursa foto: Shutterstock / Statul Islamic

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri