Suedia introduce controale de identitate la granita cu Danemarca: sunt vizati migrantii fara documente

Suedia, o tara depasita de afluxul de migranti, cere, incepand de luni, sa se prezinte un document de identitate la traversarea cu trenul sau autocarul a Podului Oresund, principala poarta de intrare a refugiatilor in regat, relateaza AFP, citata de agentia Mediafax.

Trecute in responsabilitatea transportatorilor, care risca amenzi usturatoare daca nu se conformeaza, aceste controale sistematice au intrat in vigoare, incepand de la miezul noptii de duminica spre luni, in Gara daneza Kastrup si pe aeroportul din Copenhaga, de unde pleaca trenuri care traverseaza Podul Oresund catre Suedia. Au fost instalate aproximativ 30 de puncte de trecere.

Toti calatorii care doresc sa ajunga in Suedia cu trenul sau autocarul este necesar sa prezinte un document de identitate - pasaport, card national de identitate, permis de conducere, etc. Aceasta masura vizeaza, de asemenea, feriboturile care traverseaza Stramtoarea Oresund.

Suedia si-a restabilit deja, pe 12 noiembrie, controalele la frontiere, concentrate asupra Podului Oresund si feriboturilor care vin din porturi daneze si germane la Marea Baltica. Insa aceste controale erau efectuate doar in anumite puncte pe trasee si in mod aleatoriu.

Migrantii care incearca sa se imbarce fara documente de identitate sunt respinsi in mod automat - la fel ca cei aflati in tranzit catre Norvegia sau Finlanda - in cazul in care refuza sa depuna o cerere de azil pe loc.

Citeste si:
De teama COVID-19, doi suedezi și-au închis copiii în casă timp de...
De teama COVID-19, doi...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Aceste dispozitii - alaturi de o inasprire in viitorul apropiat a conditiilor de sedere - se aplica imediat, in contextul in care numarul nou-sositilor a scazut puternic incepand de la jumatatea lui noiembrie.

Insa Biroul pentru Migratii, care in prezent asigura cazare pentru unul la 100 de locuitori din tara, s-a trezit depasit de situatie si a cerut Guvernului sa intervina.

Controalele de identitate sistematice urmeaza sa aiba un impact puternic asupra comunicatiilor intre Suedia si Danemarca, in special pentru cele aproximativ 8.600 de persoane care fac zilnic naveta intre Copenhaga si Malmö, al trilea cel mai important oras suedez.

Trenurile vor fi mai putin numeroase, iar intarzieri de zece pana la 50 de minute sunt prevazute fata de mersul obisnuit.O bariera cu inaltimea de doi metri si cu lungimea de cateva sute de metri a fost ridicata, de asemenea, in Gara Kastrup, cu scopul de a impiedica migrantii respinsi sa se pecipite catre trenuri care pleaca spre Suedia.

Citeste si:
S-a deschis primul muzeu din lume dedicat fericirii. Îți aduce...
S-a deschis primul muzeu din...

"Este ca si cum am construi un Zid al Berlinului", si-a exprimat indignarea Michael Randropp, un purtator de cuvant al unei asociatii de utilizatori ai Podului Oresund, citat duminica de cotidianul suedez Dagens Nyheter.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri