NATO, alianta gaunoasa

NATO, alianta gaunoasa

Parteneriatul militar trans-atlantic a reprezentat cea mai importanta alianta din lume timp de aproape saptezeci de ani, dar in contextul evenimentelor actuale pare mai subreda ca niciodata si mai putin releventa. NATO nu mai joaca de multa vreme un rol activ si decisiv in abordarea oricarei probleme prioritare din Europa.

In acest an, imixtiunea Rusiei in Ucraina si conflictul din Siria va expune sciziunea tot mai prezenta intre Statele Unite si tarile europene. Astfel, pe masura ce directiile americano-europene devin tot mai divergente, lipsa unui "jandarm" international eficace va face ca spectrul conflictelor de Orientul Mijlociu sa se agraveze.

Drop of Light / Shutterstock.com

Europa, cu lacatul pus la usa

Europa, cu lacatul pus la usa

In 2016, divergentele de politica interna din Europa vor ajunge la un punct critic, pe masura ce un conflict aprins va rasari intre "Europa deschisa" si "Europa inchisa" Europa. Un mix nociv de inegalitate, imigranti extracomunitari, terorism si presiuni politice la nivel local si european va reprezinta o provocare fara precedent pentru principiile pe baza carora Uniunea Europeana a fost fondata.

Granitele deschise ale Europei se vor confrunta cu presiuni uriase. Riscul unui Brexit este foarte subestimat, in prezent. De asemenea, chiar daca economiiile Europei vor trage sa ramana in spatiul comunitar in 2016, desi constructia sociala se va narui in profunzime.

David Greitzer / Shutterstock.com

Amprenta Chinei

Amprenta Chinei

Nu exista o alta tara emergenta sau dezvoltata, la nivel politic si economic la care se situeaza China, in prezent, care sa produca o asemenea amprenta globala. De asemenea, China pare sa fie singura tara cu o strategie economica globala.

Recunoasterea faptului ca statul asiatic reprezinta atat cel mai important, cat si cel mai nesigur factor al unor serii de rezultate la nivel mondial va descuraja alti jucatori internationali care nu sunt pregatiti, nu inteleg sau nu sunt de acord cu prioritatile Chinei, fata de care nu vor sti sa raspunda.

My Life Graphic / Shutterstock

Statul Islamic si "Prietenii"

Statul Islamic si "Prietenii"

Statul Islamic reprezinta cea mai puternica organizatie terorista din lume. Drept dovada sta faptul ca a atras adepti si imitatori, din Nigeria si pana in Filipine, iar raspunsul comunitatii internationale la evolutia sa este unul total inadecvat si directionat gresit. Si in 2016, aceasta problema se va dovedi de nerezolvat si Statul Islamic (alaturi de alte organizatii teroriste) vor profita de asta.

Statele cele mai vulnerabile vor ramane, de asemnea, cele cu motive directe pentru a fi atacate de catre Statul Islamic (Franta, Rusia, Turcia, Arabia Saudita si Statele Unite), precum si cele cu un mare numar de musulmani suniti, precum Irak, Liban, Iordania, Egipt si alte tari din Europa.

Photoman29 / Shutterstock.com

Arabia Saudita

Arabia Saudita

Regatul Arabiei Saudite se confrunta cu un risc tot mai mare de discordie destabilizatoare in cadrul familiei regale, iar statutul sau din ce in ce mai izolat o va impulsiona sa actioneze mai agresiv in Orientul Mijlociu in acest an.

Amenintarea unui conflict in familia regala din Arabia Saudita este in crestere, de neimaginat inainte de ascensiunea regelui Salman in ianuarie 2015. Sursa cheie externa de anxietate pentru Arabia Saudita este Iranul, care va fi curand eliberat de sanctiuni.

Phattana Stock / Shutterstock

Ivirea gigantilor din tehnologie

Ivirea gigantilor din tehnologie

O varietate larga de actori non-statali din lumea tehnologiei vor intra pe taramul politicii cu o asertivitate fara precedent. Acesti noi giganti din tehnologie ambitiosi politic sunt numerosi si diversi, al caror profil variaza de la corporatiile din Silicon Valley pana la grupurile de hackeri si filantropi. Avansul politic al acestor actori va genera o retragere a guvernelor si cetatenilor.

Michelangelus / Shutterstock

Lideri imprevizibili

Lideri imprevizibili

O constelatie neobisnuit de larga de conducatori cunoscuti pentru comportamentul lor eratic vor face ca politica internationala sa devina extrem de volatila in acest an. Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan sunt doar dintre acesti lideri, alaturi de reprezentantul familiei regale din Arabia Saudita, Mohammed bin Salman, si - intr-o masura mai mica, dar importanta - Petro Porosenko din Ucraina.

Eurasia Group arata ca acesti lideri "imprevizibili" se afla pe lista sa pentru 2016, deoarece interventiile acestora de pana acum in lume s-au suprapus si cu o escaladare a conflictelor. Un lider puternic, eratic imprastie probleme; patru deodata creeaza volatilitate cu implicatii internationale majore.

thomas koch / Shutterstock.com

Sursa foto: rudall30 / Shutterstock