Dupa ce amenintase gigantii petrolieri Shell, ExxonMobil si Total cu retragerea licentelor de functinoare, autoritatile ruse au hotarat aseara sa retraga licenta de exploatare a grupului Shell

Ministerul rus al Resurselor Naturale a anuntat ieri ca a retras grupului petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell PLC autorizatia de a demara cea de a doua etapa a proiectului Sahalin 2, invocand in sprijinul deciziei sale nerespectarea de catre Shell a normelor de protejare a mediului inconjurator, informeaza Rompres. Anterior, Parchetul general rus a anulat "expertiza ecologica" care dadea grupului Shell unda verde pentru a dezvolta proiectul Sahalin 2 din Extremul Orient rus.

"Suntem obligati sa aplica decizia Parchetului general", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Resurselor naturale, Rinat Guizatulin. Prin aceasta decizie, Ministerul rus al Resurselor naturale a reluat de facto controlul intr-un dosar spinos, desi un tribunal moscovit ar urma sa examineze la data de 21 septembrie o plangere referitore la incalcarea normelor de mediu.

Parchetul general rus a considerat ca Shell nu a furnizat celor care urmau sa realizeze expertiza ecologica documente complete si suficient aprofundate. in plus, Parchetul considera ca Shell nu a prezentat garantii minime, din punct de vedere al normelor seismice, pentru constructia infrastructurilor sale. Proiectul Sahalin 2 este detinut in proportie de 55% de Shell, restul actiunilor fiind controlate de doua companii japoneze Mitsui si Mitsubishi, in proportie de 25 si respectiv 20%.

In dimineata zilei de luni Ministerul rus al Resurselor naturale a avertizat ca ar putea retrage licentele de exploatare acordate unor mari companii petroliere straine care doresc sa demareze trei importante proiecte in Rusia, Shell pentru Sahalin 2, ExxonMobil pentru Sahalin 1 si Total pentru Khariaga.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »