Cetatenii Uniunii Europene vor gasi mai greu locuri de munca, iar economia comunitara va avea de suferit in cazul in care Spatiul Schengen s-ar destrama din cauza crizei imigratiei, avertizeaza presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de Reuters.

Criza imigrației, cea mai gravă care afectează Europa după al II-lea Război Mondial, a generat disensiuni grave între statele membre UE, cu riscul destrămării Spațiului Schengen , conform Mediafax.

"Un Spațiu Schengen mai mic ar însemna mai puține locuri de muncă și o creștere economică mai mică", a declarat Jean-Claude Juncker, admițând însă că nu va fi ușor să fie oprit actualul aflux de imigranți extracomunitari."Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale procesului de integrare europeană", a subliniat Juncker.

"Fără Schengen, fără libera circulație a angajaților, fără libertatea cetățenilor UE de a călători, zona euro nu are sens. Aceeași schemă se aplică în raportul dintre Schengen, libertatea de circulație și piața comunitară", subliniază președintele Comisiei Europene.

La rândul său, Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrup, a afirmat joi că menținerea spațiului de liberă circulație Schengen este esențială pentru prosperitatea economică a zonei euro.

Citeste si:
Austria vrea excluderea Greciei din Schengen
Austria vrea excluderea...

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au afirmat în mod repetat că există o legătură directă între Spațiul Schengen și zona euro.

Rugat să explice această legătură, Jeroen Dijsselbloem a explicat că Spațiul Schengen este "esențial pentru cooperarea economică și dezvoltarea Europei". Pentru protejarea sistemului de liberă circulație Schengen, este "vital să fie securizate frontierele externe și să existe cooperare cu Turcia", a subliniat șeful Eurogrup. "În momentul de față, asistăm la măsuri individuale luate de state la frontiere. Trebuie să fim foarte atenți, căci aceasta este o spirală negativă spre un nivel inferior. Nu sunt de acord cu așa ceva", a subliniat Dijsselbloem.

Sursa foto: Pincasso / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
In ce domenii este Bulgaria mai buna decat Romania?