O flota a NATO cu fregate, dragoare si distrugatoare ar putea fi prezenta permanent in Marea Neagra, noteaza Digi24, care citeaza un proiect al Ministerului Apararii. Acesta va fi discutat cu sefi din NATO inclusiv la summitul care va avea locul anul viitor.

In tot acest timp, armata romana a decis ca in 2016 sa participe la un numar record de exercitii militare complexe: peste 400. De asemenea, nave de lupta din Germania, Italia, Turcia sau Statele Unite ar putea face parte din noua grupare navala pe care Romania si-o doreste prezenta in Marea Neagra.

Proiectul este pus pe hartie de Ministerul Apararii, dupa ce rusii au intarit, la randul lor, flota militara din Crimeea. Noua grupare maritima ar apartine NATO si ar putea fi similara celor 4 deja existente, dar care nu stationeaza permanent in apele teritoriale ale aliantei. In Marea Neagra, ea ar putea indeplini misiuni de antrenament si de supraveghere in apele internationale.

Anul trecut, Romania a cerut si prezenta permanenta a trupelor americane pe teritoriul tarii. Aprobarea ar fi fost insa o provocare la adresa Rusiei, asa ca proiectul a fost amanat. Citeste articolul integral pe Digi24.

Anul trecut, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, anunta, de asemenea, un plan amplu de modernizare a Fortelor navale. Potrivit Itar-Tass, fortele navale ruse vor primi anul acesta 50 de nave si submarine noi sau modernizate, inclusiv submersibile cu propulsie nucleara de tip Borei, potrivit Mediafax.

Citeste si:
Kuzmin: O flota NATO la Marea Neagra ar crea tensiuni inutile
Ambasadorul Rusiei: O flota...

"In cursul anului 2015, Fortele navale vor primi doua submarine cu propulsie nucleara - Vladimir Monomah si Aleksander Nevski -, doua submarine multirol si cinci nave de suprafata", a confirmat ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, citat de Itar-Tass. Potrivit site-ului Lenta.ru, cele mai multe dintre cele 50 de nave militare sunt noi, dar vor fi si ambarcatiuni modernizate.

"Perioada de stagnare in dezvoltarea capacitatilor navale ruse a trecut de mult", a avertizat amiralul Viktor Sirkov, comandantul Fortelor navale ruse. Amiralul Viktor Sirkov anuntat in mai 2014 ca Flota rusa de la Marea Neagra va primi 30 de nave militare, submarine si ambarcatiuni auxiliare in urmatorii sase ani.

Potrivit Ministerului rus al Apararii, printre navele care vor fi aduse in Marea Neagra figureaza sase fregate din clasa Grigorovici si sase submarine cu propulsie hibrida (diesel-electric) din clasa Varsavianka.

Citeste si:
Putin, avertizat: Nu stie in ce s-a bagat. A distrus un cuib de viespi
Vladimir Putin a luat "prea...

Sursa foto: O'SHI / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Implicatii ale retragerii SUA din Siria in problematica securitatii