Iranul a eliberat sambata patru cetateni americani de origine iraniana, printre care s-ar afla si reporterul Jason Rezaian de la Washington Post (WP), in contextul in care anticipeaza o ridicare a sanctiunilor internationale care i-au fost impuse din cauza programului nuclear, transmite BBC.

Rezian a fost condamnat pentru spionaj, in Iran, anul trecut, noteaza Mediafax. Identitatea detinutilor nu a fost dezvaluita, dar in inchisorile Republicii islamice se afla doar patru americani. Iranul a anuntat ca cei patru americani au fost eliberati in schimbul eliberarii a sase americani de origine iraniana detinuti in Statele Unite, insa Washingtonul nu a confirmat aceasta informatie. Vestea eliberarilor apare dupa ce ministrul iranian de Externe Javad Zarif a preconizat ca sanctinile internationale impuse tarii sale urmeaza sa fie ridicate sambata.

Zarif se afla la Viena, pentru discutii cu secretarul de Stat american John Kerry pe tema acordului in dosarul nuclear iranian. Agentia Internationalla pentru Energie Atomica (AIEA) urmeaza sa confirme ca Iranul si-a redus activitatile atomice, conform acordului, pentru a se concentra exclusiv asupra unor activitati nucleare pasnice.

Active iraniene in valoare de miliarde de dolari urmeaza sa fie deblocate, iar Teheranul i se va permite sa-si vanda din nou petrolul pe piete in intrega lume. In afara de Rezian, The Associated Press scrie ca printre americanii detinuti in Iran se mai afla fostul puscas marin Amir Hekmati din Flint (Michigan), pastorul Saeed Abedini din Boise (Idaho) si Siamak Namazi, un om de afaceri si fiul unui politician din perioada sahului.

Agentia americana adauga ca un fost agent FBI Robert Levinson, a fost dat disparut in Iran in 2007, in timp ce lucra pentru CIA intr-o misiune neautorizata in domeniul informatiilor. The Washington Post a scris ca nu exista nicio confirmare oficiala americana cu privire la eliberarea reporterului sau. Potrivit agentiei iraniene Fars, numele celor eliberati sunt Rezaian, Hekmati si Abedini. Ea nu a oferit numele celui de-al patrulea detinut.

Citeste si:
Rezolutie ONU asupra anularii sanctiunilor impuse pentru Iran
Marile puteri negociaza o...

"In baza aprobarii Consiliului National Suprem de Securitate si a intereselor generale ale Republicii islamice, patru detinuti iranieni cu dubla cetatenie au fost eliberati astazi (sambata), in cadrul unui acord cu privire la un schimb de detinuti", a anuntat Biroul procurorului din teheran. Potrivit Fars, Statele Unite "au eliberat, de asemenea, sase americani de origine iraniana care erau detinuti (pentru) acuzatii de incalcare a sanctiunilor".

Presa din Iran anticipeaza ridicarea sanctiunilor

Numeroase ziare salutau sambata o "zi buna" pentru economie, in timp ce presa conservatoare deplangea restrctiile in domeniul nuclear. Vatan-e Emruz considera inchiderea reactorului cu apa grea de la Arak o "inmormantare (a sectorului) nuclear".

Ziarul moderat si reformist Mardom Salari scrie despre temeri potrivit carora Arabia Saudita si republicanii americani ar putea incerca sa saboteze acordul, acestia din urma preconizand ca "maini puternice vor incerca sa mineze aceasta cale".

Ziarul conservator Hemayat apreciaza ca acordul in dosarul nuclear "nu va solutiona problema cu seful satului" - referindu-se la Statele Unite -, iar publicatia radicala Keyhan comenteaza ca acordul nu a condus la o slabire a "propagandei antiiraniene" americane.

Citeste si:
Serghei Lavrov si Jonh Kerry, intalnire neoficiala la Paris
Serghei Lavrov si Jonh Kerry,...

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si