Cele mai mari asociatii de afaceri din Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) avertizeaza ca esecul negocierilor referitoare la transferul trans-atlantic de date poate avea consecinte "enorme" pentru mii de companii si milioane de utilizatori, relateaza Reuters.

Statele Unite si Uniunea Europeana au accelerat negocierile pentru crearea unui nou cadru legal care sa permita companiilor transferul facil al datelor personale, dupa ce acordul anterior a fost anulat de Curtea Europeana de Justitie, din cauza ingrijorarilor legate de securitatea acestora , conform Mediafax.

Potrivit legislatiei europene, companiile nu pot transfera datele personale ale cetatenilor europeni in tari din afara UE, daca nu exista o protectie suficienta a acestora.

Intr-o scrisoare obtinuta de Reuters, adresata presedintelui american Barack Obama, presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si celor 28 de presedinti ai statelor UE, cele patru asociatii avertizeaza in privinta impactului economic semnificativ al intreruperii transferului de date.

"Aceasta problema trebuie rezolvata imediat, sau consecintele ar putea fi enorme pentru mii de afaceri si milioane de utilizatori", se arata in scrisoarea trimisa de Camera de Comert a SUA, BusinessEurope, DigitalEurope si Consiliul pentru Industria Tehnologiei Informatiei.
Asociatiile cer totodata o perioada de tranzitie pentru respectarea regulilor revizuite pentru transferurile de date, in special in cazul companiilor mici si mijlocii care foloseau sistemul anterior, numit Safe Harbour.

Autoritatile UE insarcinate cu problemele legate de protectia datelor au dat echipelor de negociatori de la Bruxelles si Washington termen pana la sfarsitul lunii ianuarie sa incheie un nou acord.

Companiile au un termen similar pentru crearea unor canale legale alternative pentru transferurile de date personale intre UE si SUA, cum ar fi reguli obligatorii in cadrul multinationalelor.

In timp ce este posibil un acord politic in aceasta luna, stabilirea detaliilor legale va dura mai mult, potrivit unei persoane apropiate situatiei.
Asociatiile avertizeaza ca toate mecanismele de transfer al datelor sunt in pericol din cauza termenului stabilit de UE, fapt sustinut si de juristi, iar acest fapt poate afecta toate tranzactiile financiare dintre cele doua mari economii ale lumii.

Autoritatile europene in domeniul confidentialitatii datelor vor decide pe 2 februarie daca ar trebui sa ia masuri impotriva companiilor, daca ajung la concluzia ca toate mecanismele de transfer al datelor incalca legislatia UE si nu a fost creat un nou cadru legal.

Dezvaluirile de acum doi ani privind programele americane de supraveghere in masa, prin care autoritatile SUA au colectat informatii direct de la companii mari de tehnologie, precum Apple, Facebook si Google, au provocat iritare in Europa, creand conditiile pentru decizia Curtii Europene de Justitie.

Sursa foto: RAJ CREATIONZS / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri