FMI si BM pledeaza pentru reluarea urgenta a negocierilor din ciclul Doha

Negocierile pentru liberalizarea comertului mondial, demarate de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) in 2001 in cadrul asa-numitului 'Ciclul Doha pentru Dezvoltare', trebuie reluate cat mai curand posibil pentru a permite tarilor defavorizate sa iasa din saracie, au cerut marti Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala (BM) cu prilejul reuniunii lor anuale desfasurate la Singapore, transmite Rompres.

Mizele acestor negocieri, blocate de mai multe luni, 'sunt mult prea mari pentru a accepta un esec', a declarat directorul general al FMI, Rodrigo Rato, in discursul de deschidere a adunarii anuale a celor doua mari institutii financiare internationale. 'Cer tarilor din G7 si principalelor economii emergente sa actioneze rapid pentru a pastra castigurile obtinute in negocierile derulate pana acum si sa repuna ciclul Doha pe un fagas normal...in materie de comert, lumea fie ca avansa spre o mai mare crestere si oportunitati sporite fie va recula intr-un nationalism ingust. Nu trebuie sa nutrim iluzia de a crede ca exista o zona intermediara confortabila', a apreciat Rodrigo Rato.

Aceeasi idee a fost sustinuta si de presedintele Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, care s-a aratat insa mai precis cu privire la mijloacele de a iesi din impas. 'Ar trebui sa luam in considerare noi idei si sa acceptam ca fiecare parte inclusa in aceste negocieri trebuie sa faca compromisuri', a apreciat Wolfowitz. Potrivit acestuia SUA 'trebuie sa-si reduca subventiile agricole interne' iar uniunea Europeana 'trebuie sa reduca barierele care impiedica accesul pe piata'. La randul lor, tarile in curs de dezvoltare, in special China, India si Brazilia, trebuie 'sa-si reduca taxele vamale pentru produsele manufacturate si sa faciliteze comertul intre tarile sarace', a declarat Paul Wolfowitz.

Negocierile cuprinse in cadrul asa-numitului 'Ciclul Doha' au fost inghetate in luna iulie a acestui an in special din cauza neintelegerilor pe tema subventiilor si taxelor vamale pentru produsele agricole acordate de SUA si Uniunea Europeana. Grupul de la Cairns, care reuneste unele din cele mai mari exportatoare de produse agricole din lume, se va reuni miercuri in Australia cu reprezentantii americani si europeni pentru a incerca relansarea negocierilor pentru liberalizarea comertului mondial.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri